Over de Coke
Over de Coke

Over de Coke

0 Shares
0
0
0

Ik las vandaag een bericht waarvan ik echt dacht:’Ben je serieus?’, maar het stond er echt. In Nederland wordt er iedere dag ruim tien kilo coke gesnoven. Tien kilo! Das best een berg. Zeker als je weet dat een lijntje één twintigste gram is. Dat houdt dus in dat er per dag tweehonderdduizend lijntjes in de neus verdwijnen. Amsterdam spant de kroon: van die tien kilo snorten de Amsterdammers ongeveer één derde: ruim drieënhalve kilo verdwijnt in de Amsterdamse neus. Op de zuidas in Amsterdam zijn ze helemaal over de coke: daar snuiven ze gemakkelijker een lijntje Coke dan ze een glas champagne heffen.

Over de Coke

Coke, het witte poeder waar Scarface hele bergen van op zijn  bureau had liggen. Het poeder dat je even onoverwinnelijk maakt, die de scherpte er weer even instopt. Maar ook het poeder dat je de hele nacht kan laten dansen, ook als je de hele week keihard gewerkt hebt. Want hey, Coke houdt je wakker. Cocaine pept je op. Het klinkt haast als een reclame, maar dat is het natuurlijk niet. Coke is ook superverslavend, en zorgt ook voor een hele berg ongemakken. Ik heb zat gasten gekend die het met grote regelmaat snoven. En ook daar de ongemakken van hadden. Maar daar praatten ze natuurlijk liever niet over. 

Volgens de GGZ: Hoe vaker je cocaïne gebruikt, hoe groter de kans op last van angsten, depressies, achtervolgingswaanzin en waanvoorstellingen. Deze verschijnselen kunnen ook nog optreden lang nadat je gestopt bent met gebruiken. Daarnaast, wat denk je dat het met de binnenkant van je neus doet? En ik heb vaker dan eens gezien hoe drastisch een regelmatige gebruiker kilo’s afviel. Kortom: lekker spulletje! Ik zou zeggen: neem nog een lijntje! Cocaine is van oudsher een verdovingsmiddel en zo is het eigenlijk ook ontstaan. In de negentiende eeuw was het gewoon verkrijgbaar, voor wanneer je bijvoorbeeld kiespijn had. Voordeel van Coke: het verdooft gelijk. Maar hoe kwamen ze dan aan de coke? Bolletjesslikkers waren er toen nog niet en de zeecontainers waren er niet voor drugstransporten…

Nederlandse Coke

We maakten dat gewoon in Nederland natuurlijk! Ergens tussen 1900 en 1965 was er in Amsterdam een grote fabriek. De NCF. En die fabriek maakte? Juist! Coke, op grote schaal. Sterker nog: Nederland was voorheen één van de grootste cocaïneproducenten ter wereld. Daar kon zelfs Colombia niet tegenop! Hier werden per jaar honderden en duizenden kilo’s geproduceerd. En nog leuker: met goedkeuring van de Nederlandse staat. Officieel was het uiteraard bedoeld als een medicijn, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de fabriek toestemming van de regering om een enorm deel te verhandelen aan zowel Duitsland als Engeland, die er aan beide kanten van het front soldaten mee bevoorraden.

Met andere woorden: de Duitsers hadden Nederlandse Coke, de Engelsen hadden Nederlandse Coke en ook werd er Cocaïne verstrekt aan de Nederlandsche strijdkrachten, ook al wordt dit door de overheid natuurlijk tot op de dag van vandaag nog steeds stellig ontkend. Kortom, de eerste wereldoorlog was een oorlog met opgepepte soldaten die strak stonden van de Coke met puilende ogen en strakke kaaklijnen. Hoe je het ook went of keert, de soldaten hadden in ieder geval geen last van vermoeidheidsklachten. 

De zuidas

Volgens de cijfers -ik heb ze ook niet verzonnen- wordt de meeste coke genakt op de Zuidas in Amsterdam. Hè? De Zuidas is toch het gebied in Amsterdam waar al die advocatenkantoren zitten, en waar al de notarissen kantoor houden? Precies! Nou moet ik wel een kanttekening maken: ik heb bij twee grote advocatenkantoren gewerkt en ìk heb er nooit iets van gemerkt. Maar dat zegt ook niet zoveel, want ik heb daar ook nooit echt op gelet. Evenals de sterrenrestaurants. Ook daar schijnt op grote schaal coke te worden gebruikt. En ook daar heb ik nooit iets van gemerkt. Òf het was toeval, of het waren hele stiekeme snuiverts.

Ik heb geen oordeel over mensen die coke gebruiken, van tijd tot tijd. Nooit gehad ook. Tegenwoordig wordt een coke gebruiker door ‘de maatschappij’ vaak neergezet als een junk-in-de-dop, maar als Nederland met medeweten van de regering, decennia lang op zo’n grote schaal coke heeft gefabriceerd, dan is het nogal hypocriet om dan nu iets negatiefs over een ander te zeggen, toch? En wie zegt dat alleen de Zuidas veel gebruikt? Ik bedoel, als politicus moet je ook vaak scherp blijven, en heb je ook lange dagen. Wie zegt dat onze ‘volksvertegenwoordigers’ niet van tijd tot tijd een snuifje nemen? 

Ik denk dat ze dat misschien nìet door hun neus laten boren. Misschien halen ze daar zelfs juist wèl hun neus voor op. Met goedkeuring van de staat natuurlijk.

#Coke #Cocaine #Nederlandsproduct

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like