#ministermaurice
#ministermaurice

#MinisterMaurice

0 Shares
0
0
0

Beste mevrouw Ollongren, Ik snap het. U bent een demissionair minister van Ministerie van Defensie. Zoals ook Henk Kamp en Ank Bijleveld demissionair minister van Defensie waren. Ik vraag me dan ook niet af waarom Maurice Vissers, misschien dan wel het hoger beroep heeft verloren in de zaak tegen het ministerie van Defensie. Want eigenlijk is het gewoon geweest om het gezichtsverlies niet nòg groter te maken dan het eigenlijk al is, nietwaar? De uitkomst is alleen verre van wat u er van verwachtte, want uiteindelijk heeft Maurice toch ergens wel gewonnen. De hele zaak rondom zijn zwaar onterechte ontslag heeft langer geduurd  dan de carriere van vier ministers op deze post.

Bupapo

Ik ben er eens ingedoken. Het valt me op dat slechts vier ministers van defensie sinds 1959 een militaire achtergrond hadden. Wim van Eekelen, Bram Steemerdink, Willem den Toom en Piet de Jong waren militairen. En drie van hen heeft de ambt uitgezeten. De rest ‘van jullie’ had een ‘bupapo’, ofwel Burger Paspoort. Dus ik begrijp als ik eerlijk ben niet zo goed waarom een burger zonder militaire achtergrond op een positie zit, dat alles te maken heeft met het defensie-apparaat van Nederland.

Ik bedoel, je laat een slager ook geen vliegtuig besturen, evenmin dat je een cassiere van de plaatselijke buurtsuper geen levensreddende operatie uit laat voeren bij je dierbaren, toch? Ik vraag me dan ook hardop af waarom ze mensen zonder defensie-achtergrond dan wèl minister maken van één van de belangrijkste posten die ons land rijk is. Het heeft puur te maken met competenties. En begrijp me niet verkeerd, u heeft vast allemaal een hoop uitstekende competenties, die prima aansluiten bij een goede baan, maar waarom zouden we niet een militair met een uitstekende staat van dienst minister van defensie maken? 

Blunders

Op de website van defensie is te lezen dat we ooit beschikking hadden over ruim duizend Leopard 2 A6 tanks. Deze vormden de ruggengraat van de Nederlandse defensie. Toch hebben ze alle tanks in 2011 verkocht. De tank werd meermaals voor dood verklaard. Het is een leuk bruggetje naar de ruggengraat van defensie. Met de oorlog in Oekraïne heeft Nederland dan nu misschien weer een stukje fysieke ruggengraat terug, maar dat we de ruggengraat al jaren kwijt zijn, is met de zaak rond Maurice Vissers eens te meer duidelijk. De wijze waarop militairen van het kaliber van een Marco Kroon en een Maurice Vissers worden behandeld laten dit eens te meer zien.

Zo ook de situatie waarbij militairen van de Nederlandse strijdkrachten in 2016 ‘pang-pang’ moesten roepen tijdens oefeningen vanwege een drastisch tekort aan munitie, laat vooral zien dat er  op grote schaal is geblunderd bij het defensie-apparaat. Het is dat de oorlog in Oekraïne laat inzien dat een land simpelweg niet zonder een wapenarsenaal op volle sterkte kàn. Het is nagenoeg een feit dat wanneer er wèl een militair als eerdergenoemde namen, op de post had gezeten als een minister van defensie, dit wellicht nooit was gebeurd. Zij zijn namelijk strategisch een paar stappen verder dan een gemiddelde bureaucratische pennenlikker.

#ministermaurice

Dus, beste Kajsa (mag ik Kajsa zeggen?), nu de verkiezingen in een rap tempo dichterbij komen, zou je het land, zo in de herfstdagen van je positie als minister van defensie nog één groot plezier kunnen doen. Het is en blijft natuurlijk maar een geste, maar wellicht zou je Maurice Vissers naar voren kunnen schuiven als kandidaat voor jouw huidige positie. Het wordt er op deze manier alleen maar beter op. Een militair die gewend is om strategisch te denken, waar mogelijk een beslissing durft te nemen om op heldhaftige manier een compagnie bij de hand te nemen en ze te leiden naar veiligheid. Het klinkt me als muziek in de oren. 

Het is overigens ook het juiste om te doen, zeker na de situatie waar u en het ministerie van defensie, samen met de toch al alles behalve  eervolle vernoemde landsadvocaat, Maurice Vissers in hebben geplaatst. Het defensie-apparaat is toe aan een upgrade. En als ik eerlijk ben, en ik wéét dat ik namens vele Nederlandse burgers èn militairen spreek, zie ik liever een getatoeëerde motorrijdende minister ons land verdedigen als dat nodig is, dan een burger zonder kennis in een driedelig pak of een dameskostuum. 

Ik zit, net zoals velen met mij, al met het rode potloodje klaar, om te stemmen op een Michael Ruperti, Marco Kroon of Maurice Vissers als de volgende minster van defensie! Of nee, nog beter: laat ze een partij oprichten. Dan vind ik ‘the veterans’ wel een passende naam, wat denkt u? Passende naam he? Dekt ook gelijk de lading!

#ministermaurice

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like