Fat shaming
Fat shaming

Fat shaming

0 Shares
0
0
0

Bizar verhaal. Ik las dat Bebe Rexha haar relatie verbroken heeft. En dat is op zich dus niet zo’n bizar verhaal. Maar de reden waaròm ze haar relatie van drie jaar verbroken heeft, dan weer wèl. Haar -inmiddels- voormalige vriend vindt haar te dik. Pardon? Ik weet niet wie deze gozer is, maar ik weet wel dat hij overduidelijk niet spoort. Bebe Rexha dik. Pff. Hou op met me hoor. Ze is gewoon een lekker ding. En daarnaast: ook al zou ze een paar pondjes meer zijn. Wat dan nog? We worden alleen allemaal wel eens afgerekend op ons figuur. Want heel eerlijk, daar gaat het wèl vaak om, toch? Om hoe je eruit ziet? En hoe je er beter uit zou kùnnen zien? Fat shaming. Het slaat letterlijk nergens op. 

Bodyshaming

Hoe vaak krijg je te horen dat je een buikje hebt? Of dat je bent aangekomen. Of dat je beter een salade kan nemen, of dat dat pak je niet zou staan omdat je duidelijk een paar kilootjes te zwaar bent? Wanneer heb je om die ongezouten mening gevraagd? Precies. Niet vaak of misschien wel helemaal niet. Ik vraag me dus ook gewoon hardop af waar deze shit vandaan komt. Ik denk persoonlijk dat het komt door de hele fashion-industrie, waardoor vrouwen (sorry, maar de modehuizen richten zich nou eenmaal vaker op vrouwen…) al een minderwaardigheidscomplex krijgen bij het kijken naar een gemiddelde modeshow.  En waarom? Omdat de meeste modehuizen liever een vel-over-been-modelletje over de catwalk zien waggelen dan dat ze een vrouw zien paraderen met vormen. Fat shaming wordt zo dus gewoon in de hand gewerkt.

En als dat dus het ideaalbeeld is, dan snap je ook wel dat vollere vrouwen vaker net iets teveel te verduren krijgen dan de perfecte modelletjes, net als dat vollere vrouwen vaak een gebrek hebben aan zelfvertrouwen. Sorry, maar ik vind een vrouw met curves, behoorlijk aantrekkelijker dan een spreekwoordelijke ‘plank met erwtjes’. Neem me niet kwalijk als dit seksistisch klinkt, maar ik vind niet dat een vrouw zich zou moeten schamen. Net als dat ik niet vind dat mannen zich zouden moeten schamen als ze een buikje hebben. Waarom schamen? Er ìs geen ideaalbeeld. En als dat er dan wel zou zijn,  verandert dat om de zoveel jaar. Fat shaming is een onderdeel van de maatschappijbrede onderdrukking van dikkere mensen. Oftewel: het ‘shamen’ van dikke mensen is systematisch.

Rembrandt

Rembrandt schilderde vaak vrouwen met grote borsten, flinke billen en volle heupen. Daar had je met je skinny-ass niet aan hoeven komen. Hij had je in alle waarschijnlijkheid gewoon uitgelachen en weggestuurd. En dat bedoel ik. Iedereen is goed zoals hij of zij is. Als je je maar lekker voelt in je eigen lichaam. Is dat het geval? Let op je gezondheid, en LEEF! Ben je niet tevreden? Dan kan je er iets aan doen. Afvallen, aankomen, wat je maar wil. Wil je naar de sportschool om wat aan je physics te doen? Juich ik alleen maar toe. Hetbis nog gezond ook om aan sport te doen. Maar vooral niet omdat het moet volgens de zogenaamde know-it-alls van deze maatschappij.

En dames en heren, ik heb er weleens eerder over geschreven in een van mijn columns: Botox is shitzooi hè? Ik bedoel, het is een soort neurologisch gif dat je in je muil spuit om hier of daar een rimpeltje te laten verdwijnen. En net zoals die fillers; ik zie steeds meer mensen die standaard een soort duckface hebben omdat ze hun lippen niet meer normaal op elkaar krijgen en die dan ook niet meer durven te lachen omdat ze anders openscheuren van oor tot oor. Je mag er zijn. Ook zonder die rotzooi.

Barbie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ‘I’m a Barbie girl’ al niet meer aan kan horen, maar het is een onmiskenbare bioscoop-hit deze zomer. Nou vind ik Margot Robbie best een leuke actrice, en vind ik het fantastisch hoe zij de rol van Harley Quinn neerzet in Suïcide Squad, toch denk ik dat de hele Barbie-hype toch heeft meegewerkt aan dat idee dat iedere vrouw maar maatje vierendertig moet hebben in de ideale wereld. Want face the facts: Barbie is een pop met een mooie buste, een slanke taille en klopt in alle proporties als je het naast het ideaal plaatje zet.

Toch is de film wel een film met een twist, waar de moraal van het verhaal de kroon steekt naar juist dat ideaalbeeld wat de wereld heeft van de vrouw. Ik ga niets willen slikken, maar de film is niet zo Barbie-ish als je zou denken. Dus voordat vrouwen weer massaal naar een bindweefsel-massagesalon rennen, denk eerst eens na voor wie je het doet. Doe je het voor jezelf of voor je omgeving? Want als je het doet om aan dat ideaalplaatje te voldoen, dan hebben de bodyshamers gewonnen.

En Bebe Rexha, blijf alsjeblieft lekker jezelf, je bent  mooi zoals je bent. Híj is overduidelijk blind, dus niet jouw probleem. Nu al helemaal niet meer! 

#beberexha #barbie #fatshaming #bodyshaming #carbie

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like