Pieter
Pieter

Pieter

0 Shares
0
0
0

Het kabinet is geklapt. Rutte heeft het bewust laten klappen, waarschijnlijk in de veronderstelling dat hij nog wel een keer voor een vijfde termijn wordt gekozen. Maar Nederland is Rutte-moe. En niet meer dan terecht. Dat wil zeggen dat er vervroegde verkiezingen gaan komen. Maar dan is de vraag: wie is er wèl geschikt om de rol van Minister President op zich te nemen? Rutte in iedergeval niet. Maar ik heb persoonlijk wel een voorkeur. Pieter!

Positie Omtzigt, functie elders

Pieter Omtzigt, het breekijzer van de Nederlandse politiek, gaat deze weken gebruiken om te bedenken wat hij gaat doen. Inmiddels is gebleken dat veel mensen hetzelfde denken als ik: wat zou er gebeuren als Pieter Omtzigt zich verkiesbaar zou stellen? Ik denk oprecht dat hij nog wel eens heel ver zou kunnen komen. In welke hoedanigheid ook, zou ik hem graag het podium gunnen om eens te laten zien  wat hij voor ons land zou kunnen betekenen. Slechter dan Mark Rutte kan het sowieso níet meer worden.

De reden dat Pieter Omtzigt een ‘functie Elders’ moest krijgen, was er niet voor niets. Het had een reden waarom er over hem gesproken werd, door Rutte en zijn formateurs. Kajsa Ollongren (D66) liep met memo’s onder haar arm tijdens de formatiegesprekken met Mark Rutte (VVD) en Annemarie Jorritsma (VVD). Ik kan maar één èchte reden bedenken: Pieter Omtzigt werd te gevaarlijk. Hij wist te veel en had al eerder laten zien  dat hij niet bepaald een blad voor zijn mond nam. Hij zei wat hij dacht en deed wat hij zei. Ik denk dat Fortuyn ergens trots op hem geweest zou zijn.

Pieter

Als de peilingen uit zouden komen zoals ze nù zijn, zou de BBB zònder Omtzigt zeventien zetels halen, wat voor een vrij nieuwe partij, een gigantisch aantal zetels is, en dat is uiteraard ook niet onterecht, gezien de stemmen die op de BBB zijn uitgebracht tijdens de verkiezingen voor de Provinciale staten. Als Pieter zou meedoen als ‘Lijst Omtzigt’, zou hij via de peilingen 38 zetels binnenhalen en daarmee ook gelijk de grootste partij van Nederland zijn. Als hij zich bij BBB voegt, halen ze in totaal 53 zetels op. Dat zou extreem bijzonder èn niet te vergeten, zeer wenselijk zijn. Een coalitie met SP, PvdA en groen links zou dan bijvoorbeeld een prima uitgangspositie kunnen zijn. Dat brengt het totaal dan rond de 75 zetels. 

In ieder geval zal ik persoonlijk op Pieter stemmen, in welke vorm hij zijn toekomst ook gaat vormgeven. Het is een volksvertegenwoordiger zoals we die niet vaak eerder hebben gezien, en ook keihard nodig hebben. De beerput rond de toeslagenaffaire werd opengetrokken door Eva González Pérez, die uiteindelijk contact zocht met Pieter Omtzigt. Hij en Renske Leijten hebben de beerput verder opengetrokken richting de politiek. Hieruit mag je opmaken dat Omtzigt het beste voor heeft met de kiezers. Uiteraard hoor ik mensen denken:”Maar ze beloven wel vaker iets”, maar zonder dat Pieter bij een partij zat, stak hij al wel stokken voor zaken die de rest het liefst onder het hoogpolige tapijt van de tweede kamer had geveegd.

Mijn idee

Als ik Pieter was, zou ik het succes van BBB samen vieren. Waarom genoegen nemen met 38 zetels, wanneer je de VVD ook kan ‘crushen’, door samen 53 zetels te pakken? Daarnaast laat je ook gelijk aan je voormalige partij, de CDA zien, wat ze zijn misgelopen door je te laten gaan. Ik zou wel als minimale voorwaarde stellen om lijsttrekker te worden, en bij winst als Minister President aangesteld te worden. Ik denk dat Nederland daarbij is gebaat. Het land is toe  aan eerlijkheid en openheid. Het land is toe aan  een oprechte regering, die spreekt namens het volk, in plaats van bepaalt wat het volk moet doen. Het wordt tijd dat de democratie terugkeert. 

Ik geloof in die omschakeling. Ik geloof dat Nederland klaar is voor een centrum-coalitie met een hint naar links. We hebben nu een aantal jaren een centrum rechts kabinet gehad en we hebben allemaal kunnen zien wat dat teweeg heeft gebracht. Het heeft ons van alles gebracht, behalve goeds. En ook al denkt Rutte dan dat hij klaar is voor een vijfde termijn: laten we alsjeblieft stemmen met verstand, want als Rutte nu nog een keer in herverdeling komt, gaat ons land ècht kapot. Gelukkig hoor ik dit soort geluiden steeds meer om me heen, en schijnt Nederland klaar te zijn met die poppenkast.

Zoals de reclame met toekomstvisie, een aantal jaar geleden eigenlijk al zei: ‘Kom maar efkes wisselen, Pietertje!’ Pieter, breng dit land er weer bovenop! Jij kan dit! 

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like