Kip ik heb je
Kip ik heb je

Kip ik heb je

0 Shares
0
0
0

Mijn schoonouders hadden vroeger een soort volkstuin. Een volkstuin waar groenten en fruit werd verbouwd. Verser dan dit kon haast niet. Ook hadden ze er diverse dieren. Konijnen, en kippen. Kuifhoenders. Verse eieren. Maar vooral de kippen zelf waren erg leuk. Kippen die zó tam konden worden, dat ze ook gewoon bij je op schoot kwamen zitten. Kip ik heb  je!

Tuin

Ik had ook altijd al iets met kippen. Bij voorbaat met een gekruid krokant jasje. Of verwerkt in een heerlijk gerecht. Ik vond een kip vooral op mijn bord het leukst. Maar mijn vrouw wilde graag kippen, wanneer we een tuin zouden hebben. En nu was het dan zover: een jaar geleden betrokken we een fijn huis met een tuin. Ik had beloofd dat er kippen zouden komen, en mijn vrouw was er letterlijk als de kippen bij, zeg maar. Afgelopen juni hebben we een kippenhok besteld, en attributen voor het voer enzo. Toen het hok stond en de attributen binnen waren gekomen, konden onze nieuwe huis… tuin diertjes komen.

Twee weken geleden hebben we ze opgepikt. We reden er speciaal voor naar omgeving Eindhoven,

want hier verkochten ze Amerikaanse kuifhoenders. Deze zijn iets groter dan de Nederlandse kuifhoentjes. Het zijn nog kuikens, van nu een week of twaalf. Ik ben er dan ook uit: bij ons is het duidelijk dat het kip er eerder was dan het ei, want die leggen ze pas met een week of twintig. In eerste instantie waren ze natuurlijk nog een beetje onwennig, maar ze hebben hun plekje gevonden en zijn niet meer van de leg.

Buren

We hebben onze schuttingen vervangen en aan de kant waar de ren staat, wonen mensen die veelal altijd wel commentaar hebben op zo’n beetje alles wat we aan ons kant van de schutting ondernemen, maar vooralsnog is het stil. We hebben wèl bewust gekozen voor drie hennetjes, omdat we met een haan de kat wel erg op het spek binden om het bij de dierenwereld te houden. Ik geloof alleen wel dat we sowieso wel weer iets kunnen verwachten van deze kant. Andere buren zijn veelal positief verrast met onze nieuwe achtertuin-bewoners.

Hoewel we uiteraard wel de vragen hebben gekregen wanneer ze rijp zijn voor op de barbecue, zijn de opmerkingen leuk. En als er dan toch commentaar komt van deze kant, is dat vaak tòch gekakel als een kip zonder kop, dus neem ik dat ook niet echt serieus. De kipjes reageren steeds makkelijker op onze lokroepen en zijn bezeten op gedroogde meelwormpjes, hoewel ze het ook wel lekker vinden om gewoon lekker rond te schooieren. Nee, deze kippen hoeven niet bang te zijn dat ze als lekker mals kip-fileetje op mijn bord eindigen. 

Kuikens

We hebben bewust voor kuikens gekozen omdat je deze best nog wel veel kan leren. Kippen zijn namelijk verschrikkelijk pientere beestjes. Zo kan je deze zelfs aanleren om hun behoeften te laten doen op een soort kattenbak. Een kippen bak dus zeg maar. Daarnaast is er geen mogelijkheid meer om groenten- en fruit afval weg te gooien. Zo zijn de kippetjes gek op broccoli-steeltjes, andijvie, fruitsoorten zoals bijvoorbeeld appel, kortom zo creëer je dus alsnog op eigenwijze manier een gevulde kip.

Ook wel grappig om te zien is dat kippen een soort natuurlijk horloge hebben. Iedere avond, zo rond de klok van negen klimmen ze omhoog via het speciale trappetje om met z’n drietjes op stok te gaan, om dan vervolgens rond de klok van zeven in de ochtend weer uit de veren te komen. Misschien gaan we, wanneer ze wat ouder zijn, nog wel een keer een aantal broedeieren kopen, zodat ze ook zelf wat uit te broeien hebben. Lijkt ons leuk. Maar dat zal nog wel even duren voor het zover zal komen.

Ik kom natuurlijk niet uit een 🥚

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like