bevrijdingsdag
bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2.0

0 Shares
0
0
0

Vandaag is dan toch gebeurd waar ik al een tijdje op hoopte. Een soort verjaardagscadeautje. Een weekje te vroeg maar niet minder feestelijk ontvangen. Een tweede bevrijdingsdag binnen één jaar. Bevrijdingsdag 2.0. Het kabinet is gevallen en Rutte biedt zijn ontslag aan aan de koning. Het kon wat mij betreft niet vroeg genoeg gebeuren. Het draagvlak onder de  coalitie was weg, en het was een unaniem besluit. Geloven ze dat echt zelf? 

Gezichtsverlies of gewichtsverlies?

In vier kabinetten Rutte, is er zoveel mis gegaan, dat je niet alleen kan praten over gezichtsverlies, maar ook over gewichtsverlies. De hele situatie rond Rutte zijn  rondom  belachelijk te noemen. 

Rutte I

Tijdens Rutte 1 (2010  – 2012) wilden de VVD en CDA extra bezuinigingsmaatregelen doorvoeren om uit de recessie te komen die door de komst van de euro was veroorzaakt. Ze konden geen overeenstemming bereiken met gedoogpartner PVV, waardoor op 23 april 2012 kabinet Rutte I viel. Dat was de eerste, maar zeker  niet de laatste keer.

Rutte II

Tijdens Rutte II heeft Rutte van 2012 tot 2017 de fouten begaan om te snel te willen bezuinigen, waardoor de economie volgens de wetenschappers te snel  beschadigde. In deze  termijn  heeft Rutte de grote fout gemaakt door iedere Nederlander duizend euro te beloven door een belastingverlaging, in een periode waar de belasting alleen maar steeg. Deze termijn werd ondanks de leugens en de valse beloftes uitgezeten en een dag voor de verkiezingen werd het ontslag van  het kabinet aangeboden.

Rutte III

Rutte III (2017 -2021) was een kabinet wat stevig leek te beginnen, maar wat een wassen neus bleek te zijn. Het ene na het andere schandaal  kwam  aan  het licht. Halbe  Zijlstra bleek gelogen  te hebben over een bezoek  aan  de datsja van Vladimir Poetin. Mark Harbers moest het veld ruimen omdat hij een beetje gejokt had over zware misdrijven, en dan was er natuurlijk ook nog de toeslagenaffaire die hierin een grote rol speelde. Had ik al gezegd dat dit ook de termijn was, waarin corona de wereld domineerde? Dit leek in eerste instantie een blessing in disguise voor Rutte, ondanks dat de zorg er bij lange na niet op voorbereid was, en door bezuinigingen  in de afgelopen jaren volledig verzwakt was.

Mark rutte gebruikte de pandemie om proberen te laten zien dat hij wèl een leider kon zijn. De pandemie kwam ook precies op tijd: Overal begonnen mensen zich tegen hem te keren. Op het malieveld na de Plan Aanpak Stikstof verzamelden boeren, bouwers, vissers en burgers, en ook de klimaatmarsen waar studenten de straat opgingen, waren geen goed teken. Het werd Mark te heet onder de voeten en ineens was daar de pandemie. Een pandemie waar door er wederom loze beloftes werden gemaakt. Opeens leken ongewenste of onmogelijke zetten ineens wèl wenselijk of mogelijk. Denk aan oplopende begrotingstekorten, royale staatssteun voor getroffen ondernemers, en zelfs het sluiten van grenzen. Het was te laat en Rutte III viel ook. Twee maanden voor de verkiezingen.

Rutte IV

Rutte IV was eigenlijk al gedoemd om te mislukken voor het überhaupt begon. Het vertrouwen van de burger was weg. Weg, door de niet-actieve herinneringen, weg door misplaatst corona-beleid, waar overduidelijk bleek dat minsters elkaar achter de schermen wèl de hand schudden, terwijl ze van het volk verwachtten dat we minstens anderhalve meter afstand zouden houden. Er werden zelfs feestjes gegeven zoals de bruiloft van Ferd Grapperhaus. Een wat dacht je van de mondkapjesdeal en ‘positie Omtzigt, functie elders’, waar ook al niets van klopte?

Nee, het vertrouwen lijmen was nagenoeg onmogelijk. Tegenstrijdigheden, wetten die er letterlijk doorheen werden gedrukt, zoals bijvoorbeeld de pandemiewet, zorgden ook al niet voor  een oplopend burger-vertrouwen. De invasie van Rusland op de Oekraïne werd gezien als een belangrijk punt, en daar werd ook bijzonder veel geld naartoe gepompt, terwijl Nederland de wonden nog likte van corona en de inflatie die hier op volgde als onderdeel van de coronacrisis. De oorlog in de Oekraïne zorgden voor een nog veel hogere inflatie, maar het geld bleef naar de Oekraïne gaan.

Naast het geld dat naar de Oekraïne ging, kwamen er steeds meer  Oekraïners naar Nederland.  Deze kregen woningen, terwijl een starter het zuur kon krijgen, en langer dan gewenst thuis moest bijven wonen. Ook asielzoekers die met grote betalen naar Nederland kwamen, bleken meer te krijgen van de regering dan het Nederlandse volk zelf. Hierdoor ga je geen vertrouwen kweken, maar juist verdeeldheid. De reden waarom Rutte IV gisteren is gevallen, is waarschijnlijk omdat Rutte zelf hierop heeft aangestuurd.

Demissionair is gevaarlijk spel

Een demissionair kabinet is een overbruggingskabinet tit de nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Iedereen kan blij zijn met de val van deze bende van ellende, maar blij zijn met een demissionair kabinet kan ik toch niet echt zijn. Een demissionair kabinet is misschien nog wel gevaarlijker dan de termijn die ze uit hadden moeten zitten. Dit heeft te maken met het welbekende spreekwoord: ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Het demissionair kabinet met gevaarlijke bijgoochem als Kaag, Hoekstra en Rutte in het bijzonder kunnen hun lopende zaken afmaken.

Wanneer er zaken zijn die als controversieel worden bestempeld, zou dit kunnen worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. De beslissing om iets als controversieel te bestempelen wordt genomen door? Juist, de tweede kamer. Met andere woorden: ze kunnen nu haast maken om de dingen die zij nog even gauw door willen drukken, door te drukken, en de shitzooi die ze zelf hebben veroorzaakt, maar niet op willen ruimen, over te laten aan de straks verkozen nieuwe regering.

Prognose

Het ziet er op dit moment naar  uit dat de VVD en de BBB van Caroline van der Plas de grootste worden. Hoewel ik niet kan begrijpen dat een partij als de VVD weer groots kan zijn na alle ellende die hun lijsttrekker heeft veroorzaakt. D66 dreigt te halveren en ook in de gelederen van de CDA lijkt het te broeien. Na de val, lijkt ook ‘boezemvriend’ ChristenUnie niet staan te springen om weer met VVD te willen regeren. Mocht BBB de grootste worden, dan is het uitgesloten dat de BBB nog  langer met Mark Rutte samen zal willen werken.

Rutte mag zichzelf dan misschien weer verkiesbaar stellen bij de volgende verkiezingen, die waarschijnlijk half november plaatsvinden, maar het zal moeilijker worden dan voorheen om weer Minister President te worden nadat hij het in vier termijnen volledig verknald heeft. Er zijn maar weinig mensen die nog vertrouwen hebben in deze Pinokkio van de lage landen. Ook zijn er steeds minder politici die graag samen willen werken met Rutte. Wopke Hoekstra en Sigrid ‘Huilebalk’ Kaag zullen zich waarschijnlijk ook niet meer verkiesbaar stellen.

Mening

Als ik nu kijk naar de verkiezingen van November aanstaande vallen me een aantal dingen op. Afgelopen paar jaar is er een centrum-rechts kabinet geweest, die voornamelijk door gelieg en bedrieg, het land meer heeft verdeeld dan ooit. Er zijn overal kampen ontstaan en er is maar weinig goeds uit gekomen. Ik ben stiekem wel benieuwd wat BBB gaat doen, en ook ben ik wel benieuwd naar wat Omtzigt gaat doen. 

Pieter Omtzigt heeft laten zien een breekijzer te zijn. Een soort politicus die vreemde zaken aan de kaak stelt en een pittig debat niet zal stuwen om dingen in het daglicht te brengen die anderen het liefst in de schaduw laten staan. Hij heeft in ieder geval laten zien dat hij genoeg onderzoek doet om met een gedegen onderbouwing te zeggen over wat hij vindt of hoe hij over bepaalde zaken denkt. En daarnaast: Als Rutte, Ollongren en Jorritsma hem zo graag weg wilde hebben, dan vraag ik me toch af waarom. Misschien is dat wel een behoorlijk goede reden om hem eens een kans te geven in een coalitie. 

Daarnaast zou ik graag de SP eens wat meer willen zien onder leiding van Lilian Marijnissen. Haar vader Jan, was in mijn ogen een van de beste politici in zijn tijd, die werd opgevolgd door een nietszeggende Agnes Kant en Emile Roemer. Zij mistten in mijn optiek het vuur van Jan Marijnissen, en ik ben dan ook benieuwd naar hoe ‘de dochter van’, het zou doen in een eerstvolgende coalitie.

Hoe je het ook wendt of keert, slechter dan vier termijnen Rutte kan het niet worden. 

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like