Van Bulk tot Hulk
Van Bulk tot Hulk

Van Bulk tot Hulk

0 Shares
0
0
0

Het seizoen van het bulken is haast weer voorbij en het seizoen van cutten en shredden staat alweer bijna voor de deur. Als je niet weet waar ik het over heb, dan moet je toch nodig eens naar de sportschool, tenminste, als je er klaar voor bent om je lichaam te onderwerpen aan het koude staal van de gym. Maar wees gewaarschuwd: fitness, body sculpture of bodybuilding is meer dan zomaar een beetje gaan lopen hengsten met wat gewichten. Het komt neer op balans en disciplines. Dus: Hoe ga je van Bulk tot Hulk?

Van Bulk tot Hulk

Ruben (@rubenrealfitness) is zo’n persoon die heel goed weet waar zijn balans ligt en een ijzersterke discipline heeft om zijn doel binnen handbereik te houden, maar ook de wilskracht heeft om bepaalde dingen zeker te laten. Hij is al heel wat jaren bezig, maar begint inmiddels behoorlijk op een niveau te komen dat je dan gewoon keihard boven een bepaalde standaard uit stijgt. Maar: daar moet je dingen voor doen èn voor laten. Zijn dag bestaat bijvoorbeeld in de bulk-periode vooral uit eten en sporten. Ruben’s bulk is niet per definitie een dirty bulk, want het eten wat hij consumeert is wèl gezond, alleen zorgt hij er wel voor dat hij gemiddeld achtduizend calorieën binnenkrijgt.

Zijn plan is om zijn gewicht naar 115 kilo te krijgen, om dan vervolgens te cutten zodat hij droog op 100 kilo uitkomt. Een doel zonder plan blijft een droom, dus heeft hij van tevoren zijn plan uitgewerkt om daar te komen. Uiteraard gebruikt hij naast zijn voeding ook nog supplementen en die haalt hij bij body & shapestore. Hun producten als bijvoorbeeld de Applied Nutrition Critical Mass en Quamtrax Nutrition Premium Massive Gainer helpen je wel om kilo’s aan te komen om die vervolgens om te zetten in spiermassa, en zo verander je dus van bulk tot Hulk! Dus hou Ruben zeker in de gaten, want hij is hard omderweg om een hele grote te worden.

Hoe bulken?

Je kan op twee manieren bulken, maar je zou je eerst eens af moeten vragen of je wel zou móeten bulken. Het is namelijk lang niet altijd nodig! Als je een vetpercentage hebt van meer dan 24% is het sowieso een beter plan om te gaan cutten in plaats van te bulken. Maar als je wèl wilt gaan bulken, zijn er twee verschillende manieren: Dirty bulken en Lean bulken. Bij beiden is het in ieder geval de bedoeling om je vetpercentage omhoog te brengen, zodat je dit om kan gaan zetten naar spierweefsel. De manier waarop je dat doet bepaal je natuurlijk wel zelf.

Het verschil tussen lean- en dirty bulken zit hem in de energieconsumptie. Ieder lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig per dag. Een lean bulk is 250 tot 400 calorieën extra consumeren per dag, voornamelijk op een verantwoorde en gezonde manier. Je kan hierbij gebruik maken van een uitgebalanceerd dieet, waardoor je niet alleen in lichaamsgewicht aankomt, maar ook wat betreft spiergroei toeneemt. Dus eigenlijk win je in spiergroei en raak je vetpercentage kwijt. Zo anders is een dirty bulk: bij een dirty bulk let je minder op wat je eet, en is het de bedoeling dat je een maximaal overschot aan calorieën binnenkrijgt. Handig is het niet, want je creëert hiermee veel meer vetmassa, waardoor je langer moet cutten.

Kutten met Cutten

Na het bulken komt het cutten. Cutten is een ander woord voor het zogenoemde ‘droogtrainen’. Cutten is het verlagen van je vetpercentage, en als je dit op een verantwoorde manier doet, behoudt je je spiermassa, die je in je bulkpercentage hebt verworven. De juiste balans hierin ligt in het creeren van een calorie-tekort, krachttraining en cardio. De truc ligt hem in het eten van voldoende eiwitten (belangrijk voor de spiergroei: gemiddeld 2mg eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag), het verhogen van je dosis cardio op je training, krachttraining te blijven doen voor spiergroei, voldoende water te drinken en voornamelijk voldoende rust te nemen.

Wees vooral erg geduldig, want cutten kan soms best lang duren om daar te komen waar je wilt zijn. Cutten is niet altijd even makkelijk, maar it wìll pay off. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Wat vooral belangrijk is, is dat je volhoudt en je doel voor ogen blijft houden. Zorg er vooral voor dat je een plan hebt om je doel te bereiken. Ruben heeft dat ook, en zie waar het hem gaat brengen. Op zijn instagram account staat letterlijk ‘Watch me turn pro’. En zijn consistentie gaat hem precies dáár brengen. Hij gaat letterlijk van Bulk tot Hulk!

Enige handige links voor handige supplementen: 

https://xxlnutrition.com/nl/catalogsearch?q=bulken

https://www.bodyenshapestore.nl/shop/applied-nutrition-critical-mass-original/

https://mbnutrition.com/collections/muscle-building

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like