• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Zinloos geweld

Zinloos geweld

Zinloos geweld 600 400 Toni

De meesten hebben vast weleens gehoord van de naam Meindert Tjoelker. Omdat deze kerel een groepje gasten aansprak op hun gedrag -ze liepen met fietsen te gooien- ontstond er een opstootje waarbij er op zijn hoofd werd ingetrapt. Hierdoor overleed Meindert een week voor zijn bruiloft. De laatste trap werd hem fataal. Zinloos geweld. Iets dat niet veel voorkwam. Maar dat is veranderd. 

Bijlmer

Afgelopen week werd er een filmpje verspreid op social media, en ondanks dat de politie met klem had gevraagd dit niet op internet te delen, gebeurde dit natuurlijk toch. Het was een groep jochies, want dat zijn het, van vijftien tot zeventien jaar oud, die een jongen in elkaar schoppen op het station ‘de Bijlmer’ in Amsterdam. Na het heftige tafereel, waarbij zeker 7-8 jongens  betrokken waren, gooiden ze hun slachtoffer van het perron, waardoor deze op de rails terecht kwam. Hier is dan weliswaar niemand bij overleden, maar het blijft zinloos geweld. 

Uiteraard heeft er zich iets afgespeeld, en zou het slachtoffer een van de jongens ongevraagd op de mond te hebben gezoend. Dat is onsmakelijk en riekt zelfs naar aanranding. Maar als dat al zo is, dan hoor je zo iemand nog steeds niet zo heftig toe te takelen met een groep van deze grootte. de jongste die er tussen liep was niet ouder dan een jaar of tien. Dan vraag ik me oprecht af, waar het mis is gegaan bij deze jongens. Is dit een gevalletje ontspoorde jeugd of hebben ze gewoon geen opvoeding genoten. 

Pijnacker

In diezelfde week circuleerde er ook een filmpje waarbij een bejaarde man werd mishandeld in Pijnacker. En waarom? Omdat hij ze had uitgemaakt voor apen. Ze gooide het op racisme. Maar nee, ze werden aangesproken op het op straat gooien van blikjes. Meneer kreeg ferme klappen, terwijl hij zijn hondje uitliet. Harde klappen tegen het hoofd, zijn bril kapot geslagen en waarom? Omdat de jongens werden aangesproken op hun misdragingen. Als laatste werd meneer ook nog onderuit getrapt zodat hij praktisch op zijn -toch al geschrokken- hondje viel. Zo schijnen we tegenwoordig met elkaar om te gaan. Ik kan er met mijn pet niet bij. 

Wat ik misschien nog wel het ergste vind, is dat beide gebeurtenissen gefilmd zijn. Er wordt dus een trofee gemaakt van zinloos geweld om aan je achterban te laten zien hoe ‘stoer’ je wel niet bent. En heel eerlijk: op beide filmpjes is ook te zien dat er meerdere omstanders staan te kijken, terwijl er niet wordt ingegrepen. Ik zou zoiets dus niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Stel je voor dat iemand sterft aan de gevolgen van zo’n vechtpartij, en jij had het verschil kunnen maken door in te grijpen, maar dat heb je niet gedaan. Ik vind je dan dus gewoon per direct medeplichtig aan doodslag. 

Zinloos geweld

Wat ik ook al niet snap, is dat er dus vanuit de politie wordt gevraagd om deze beelden niet te delen. Ik zeg: júist doen. Ze zijn toch zo stoer? Dan vinden ze het vast ook niet erg dat ze gelijk in de spotlight worden gezet. Maak ze dàn maar beroemd. Want dan stopt het misschien een keer. En mensen, als je zoiets ziet, help zo’n slachtoffer dan. Of bel op zijn minst 112. Ook daar help je mee., als je niet in durft te stappen omdat je bang bent dat je zelf ook een tikkie krijgt.

Misschien ben ik dan van de oude garde, maar ik probeerde het eerst altijd uit te praten. Geweld lost namelijk niets op. Maar dan nog: als ik al ruzie had, dan loste ik dat zelf op. Daar had ik mijn maten niet voor nodig. En ja, ook toen was er al geweld zonder enige aanleiding. Maar het is de laatste paar jaren wel extreem toegenomen. En dat kan niet. Je bènt niet stoer als je met meerdere gasten (of meiden) één iemand aanpakt.

Dat maakt je niet stoer maar laf. Dat laat eigenlijk zien dat je zelf niet in staat bent om je eigen probleem op te lossen. Projecteer die onzekerheid lekker op jezelf en niet op een ander.

Leave a Reply