• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Lalala doei!

Lalala doei!

Lalala doei! 620 400 Toni

Het Eurovisie songfestival. Heb ik daar een mening over? Tuurlijk heb ik daar een mening over. Die enkele keer dat wij iemand sturen, die ook ècht iets van betekenis kan zijn voor een festival van zulks formaat, is echt op één hand te tellen. Leuk dat een Waylon een leuk liedje kan zingen bijvoorbeeld, maar hij werd te licht bevonden om als finalist de boel binnen te slepen. Ofwel: Lalala doei! 

Corrupte bende

Dat is het. Een corrupte bende. Of liever gezegd, een vriendjespolitiek zooitje ongeregeld. Want wees nou heel eerlijk; die Balkanlanden stemmen altijd voor elkaar, en daar zijn ook vaak -in mijn ogen- onterechte winnaars uitgekomen. Twee jaar geleden won Oekraïne, puur uit piëteit. Dat zou niet moeten mogen als je gaat kijken naar een songfestival van dit kaliber, waar vooral gekeken wordt naar originaliteit en kwaliteit van muziek.

Paul de Leeuw maakte in 1992 al een liedje over het Eurovisie songfestival, waarin hij schetste dat Israël Duitsland nul punten zou geven. Komisch bedoeld, maar wel ook geeft hij daar heel duidelijk mee aan, dat het niet meer alleen gaat om de inhoud, maar vooral ook om de vorm. En dat moet je mijns inziens niet willen voor een internationaal songfestival. En dat neemt niet weg dat er ook regelmatig wèl echt goede inzendingen zijn.

Lalala doei!

Nou ben ik geen expert als het gaat om muziek. Ik kan geen noot lezen, en geen instrument bespelen, dus daar gaat het niet om. Maar de meeste Nederlandse inzendingen zijn toch gewoon tenenkrommend? We zijn gewoon zeven jaar achter elkaar niet eens verder gekomen dan de halve finale. Zeven jaar! Dan vraag ik me oprecht af: hoe dan? Wie kiest die liedjes uit dan? Wie bedenkt een Sieneke in Gods naam? Met haar sjalalie slajala. 

Daarnaast vraag ik me echt af waar dat hele ‘Eurovisie’ voor staat. Oekraïne? Hoort niet bij Europa. Net als Israël, Azerbeidzjan, Australië, Marokko en alle andere landen die niet eens in de buurt van Europa komen. Zelfs Engeland is technisch gezien geen Europees land meer. Net als dat IJsland geen Europees land is. Waarom heet het dan nog langer Eurovisie songfestival. Dan kan het net zo goed mondiaal songfestival noemen. Dan snap ik dat tenminste nog. 

Kansloos

Heel eerlijk, dat nummer van Duncan Lawrence: ik snapte dat nog. Catchy nummer, goeie zanger. Ik zeg verdiend gewonnen. Joan Franka moest het met ‘you and me’ opnemen tegen Loreen met Euphoria. Alsof je een derde klas amateur laat voetballen tegen een Christiano Ronaldo. In 2021 stuurde Nederland Jeangu Macrooy. Wie? Ja, ik had ook nog nooit van hem gehoord. Een zanger die Engelse teksten voorziet van een Surinaamse twist, die niemand begreep, behalve sommige Surinamers zelf. Afgelopen jaar stuurde ze S10. Staat voor Stien. Niet om aan te gluren, noch om aan te horen. En dan dit jaar. Mia Nicolai en Dion Cooper. Heb je ze horen zingen? 

Kan je dat al zingen noemen? Dat was nog valser als de lokale bende straatkatten in het steegje bij ons achter. Verschrikkelijk. Het zag er niet uit, klonk voor geen knaak en zijn dus ook niet door. We hebben er dus eigenlijk ook niet zoveel meer te zoeken. En dit jaar al helemaal niet, omdat de winnaar al vast staat. Loreen doet wederom mee dit jaar met haar nummer ‘tattoo’, en laten we eerlijk zijn, dat klinkt gewoon als een winnend nummer. Haar stem, haar uiterlijk, de melodie, te tekst, alles klopt. Daar kan geen sjalalie sjalala tegenop. Dat is gewoon een dikke Lalala doei! Waar gaat het mis met de inzendingen? Cornald Maas. Daar gaat het mis. 

We hebben in Nederland de beste DJ’s ter wereld. Zet een Armin van Buuren en een Bouke bij elkaar en ga daar mee knutselen. Of sterker nog, stuur Bouke volgend jaar naar het festival met een Elvis pakkie aan desnoods. Wedden dat we verder komen dan waar we afgelopen jaren zijn geweest? 

Leave a Reply