• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Sinterklaas

Sinterklaas

Sinterklaas 600 400 Toni

‘Ga je in mei al beginnen over Sinterklaas?’, ik hoor het jullie denken. En ja, inderdaad, ik ga het hebben over Sinterklaas. Of nou, eigenlijk indirect, maar de titel is al genoeg om te weten waar ik naar toe wil. De hele discussie, die normaliter begint zo rond de zomer, is door de groen linkse burgemeester van Amsterdam eigenhandig, op een niet zo heel snuggere manier naar voren gehaald. Dat had ze beter kunnen laten…

Racisme

Ik ga gelijk met de deur in huis vallen, ik had met gemak een racist kunnen worden. Ik ben ooit door drie Surinaamse gasten aangepakt en heb ook weleens een paar klappen gehad van een groep Turkse jongens. Maar hey, ik ben kleurenblind. Het hadden ook prima Nederlanders kunnen zijn. Ik scheer geen mensen over één kam om iets dat nou eenmaal gebeurd is. Waarom zou ik? Ik heb al eerder geschreven dat het me niet uitmaakt waar je vandaan komt, of wat je achtergrond is. Ook niet welke religie je hebt of wat je geaardheid is. Het boeit me gewoon niet. Ik heb vrienden van over de hele wereld en dat vind ik  iets moois. Ik vind dat oprecht een voorrecht. 

We zijn allemaal wereldburgers. Ik ook. Net als mijn Turkse, Surinaamse, Marokkaanse of Antilliaanse broeders en zusters. En ik denk dat de hele diversiteit tussen de soorten mensen iets moois is. Maar inderdaad, daar dachten ze in de ‘gouden eeuw’ heel anders over. En daar kan je als land allesbehalve trots op zijn. De ‘gouden eeuw’ staat niet voor niets tussen haakjes, want de slavernij is allesbehalve goud te noemen. Een inktzwarte pagina. Dat is het. En dat daar excuses voor gemaakt zijn vind ik helemaal prima. Maar de excuses zijn niet gemaakt namens onszelf, maar door de natie uit naam van het koninkrijk. Wij waren er immers zelf niet bij, en ik heb altijd geleerd: Wie staart naar het verleden, staat met zijn rug naar de toekomst.

Tradities

Onze Sint komt al ruim zevenhonderd jaar in Nederland. Het is ter nagedachtenis aan Sint Nicolaas uit Mira, Turkije, die een Moorse helper had. Een moor, om een idee te geven, kwam uit Noord-Afrika. Doordat de ‘zwarte Piet’, meermaals is beschreven door volledig debiele dichters die hem meer kwaad toeschreven dan verdiend was, zitten we nu in een situatie die ineens is omgeslagen in een ridicule versie van een louter discriminerend iets. En dat is volledig onterecht. Kindertjes zien de piet, ongeacht zijn of haar kleur, als een superheld. Een superheld met een grote zak pepernoten en cadeaus. Om een idee te geven: Piet was mijn mattie. 

En daar ging het in 2014 mis toen een kunstproject van Quinsy Gario escaleerde in een protestgroep dat als doel had om het kinderfeest waar duizenden kinderen naar uit keken, te verstieren. En deze groep ging ver. Heel ver. Zelfs zo ver dat kinderen werden bedreigd omdat ze zich hadden geschminkt als zwarte Piet. En dat kan niet. Ze hadden mijn kind niet moeten bedreigen. Beter van niet. Een van de grondleggers van die ‘Kick Out Zwarte Piet’, Mitchell Esajas, is afgelopen week behangen met een koninklijk lintje. Een lintje, waardoor vele lintjesdragers, per direct hun lintje hebben teruggegeven, en hebben aangegeven er niets meer meer maken willen hebben. Geen slimme zet.

Racisme-creatie

Ik ben dus van mening dat racisme in de hand is gewerkt. En dat het ook nog steeds gebeurt. Want laten we eerlijk zijn, na de tweede wereldoorlog zijn er heel wat arbeiders naar Nederland gekomen omdat er in Nederland teveel werk was / er bepaalde werkzaamheden waren die niet werden gedaan omdat Nederlanders dat niet wilden doen (Blijft ook een discussiepuntje). De arbeiders werden met elkaar in een (achterstands-)wijk gepropt, en konden op die manier hun eigen taaltje blijven praten. Als daar dan ook nog iemand een eigen supermarkt begint die de artikelen uit het land van herkomst gaat verkopen, is het allemaal ineens een heel stuk aantrekkelijker. En zo worden ‘ghettos’ geboren.

Als ze die arbeiders gewoon tussen de nederlanders hadden laten wonen, waren ze wellicht allemaal veel sneller geïntregeerd, en was er naar alle waarschijnlijkheid veel minder aan de hand geweest. Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat ik het hele woord racisme al een rotwoord vind, want laten we eerlijk zijn, er is maar 1 ras, en dat is het menselijk ras in dit geval. Er zijn meerdere soorten binnen het menselijk ras. Maar dat is ook zo bij beren, tijgers, wolven etcetera.

Door deze Mitchell Esajas nu een lintje te geven, terwijl de hele pietendiscussie net weer een beetje is gaan liggen, ga je de kampen wakker maken, waardoor de spanningen gelijk weer op scherp staan. Hier moeten we toch uit kunnen komen? Het lijkt er steeds meer op dat de politiek hoopt op spanningen tussen meerdere kampen, waardoor ze uiteindelijk meerdere kleine groepen makkelijker in bedwang kunnen houden dan één grote massa. Divide and conquer. Verdeel en heers. Laten we het niet doen. Laten we ons niet verdelen. Vinden jullie zwarte piet discriminatie en gaan we een einde maken aan de discussie? Prima. Maar dan ook gelijk kappen met het kwakoe-festival. Want dan kunnen we over en weer ook daar over zeuren. Dan trekken we de hele santenkraam gelijk en dan zeuren we nergens meer over. Deal?

Leave a Reply