• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Koningsdag

Koningsdag

Koningsdag 600 400 Toni

Hoera! Vandaag is het koningsdag. Het hele land loopt uit, want het is een vrije dag en er is allejezus veel te doen.  Dit jaar komt de koning naar Rotterdam. Ik geloof alleen niet dat de gemiddelde rotterdammer zit te wachten op de koning. De Rotterdammer is daar in alle waarschijnlijkheid veel te nuchter voor. Hij had beter naar Schubbekutteveen kunnen gaan, wie weet staan ze daar wèl klaar met hun tamboerijn, de feesttoeter en de niet weg te denken oranje ratel.

Het weer zit weer niet mee

Ik las gisteren op AD.nl dat  het met koningsdag kouder gaat worden dan op nieuwjaarsdag. Bizar als je er over nadenkt. Ik kan me nog herinneren dat je met koninginnedag beter je zonnebrand meenam, want anders verbrandde je. Het is gek genoeg, dat sinds Willem Alexander de troon is bestegen, niet meer boven de twintig graden geweest. Vandaag wederom niet. Er wordt zelfs gewaarschuwd dat je je kinderen niet op de grond moet laten zitten, omdat het er gewoon te koud voor is.

Het verschil ziet hem in drie dagen. Ik geloof nooit dat het verschil daar in ligt, hoewel het ‘koninginnedag’  dit jaar wel vier graden warmer is dan koningsdag. Jammer wel, want een koningsdag is toch veel lekkerder met zon op een terrasje zitten dan ergens op een veldje staan, terwijl de gure wind zo waterkoud aanvoelt. Voordeel wel is weer dat het niet warm genoeg wordt om veel dorst te krijgen, waardoor je minder biertjes hoef te kopen.

Rondje van willem

Koningsdag zal dit jaar ook anders zijn dan voorgaande jaren. Ten eerste  omdat we twee jaar gebukt gingen onder de strenge regels van het Coronabeleid, en dus niet veel kanten op konden, maar dit jaar zal het een koningsdag worden waar we vooral minder te besteden hebben, omdat we kaalgeplukt worden door onze regering en inderdaad, door onze koning zelf. Want laten we eerlijk zijn, de begroting voor zijn koninklijke derriere en zijn gevolg liggen dit jaar op een slordige 68,7 miljoen.

En dat terwijl de gemiddelde Nederlander niet eens meer over de stapel rekeningen en/of aanmaningen heen kan kijken. Daarom vind ik eigenlijk wel dat Willem wel een rondje zou mogen geven. Een drankje naar keuze, maar niet duurder dan vier euro. Omdat hij jarig is. En we hebben het van huis uit allemaal meegekregen: wie jarig is, moet trakteren. Het kost hem nagenoeg niets: slechts 3,83 per persoon. Daar heb je net een frisje of een fluitje voor. En je hoeft heus niet te denken dat hij dan de rekeningen niet meer kan betalen, want hij heeft nog een aardig persoonlijk appeltje voor de dorst achter de hand van een slordige 47 miljoen euro. En volgend jaar is die slordige zeventig miljoen gewoon weer aangevuld. Niet slecht voor het knippen voor wat lintjes…

Fijne Koningsdag allemaal. Volgend jaar Koninginnedag? Dan gaan we met z’n allen naar Argentinië. Op kosten van de koning!

Leave a Reply