• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Jack Reacher

Jack Reacher

Jack Reacher 600 400 Toni

Ik schrijf veel, dus echt veel tijd om voor mijn ontspanning te lezen heb ik niet, maar zo nu en dan, bijvoorbeeld tijdens mijn vakantie, vind ik het wel eens fijn om een spannend boek te pakken. Ooit, in een van mijn vakanties kreeg ik een boek in mijn handen van een -op dat moment- voor mij, nog onbekende schrijver. Vanaf de eerste alinea pakte het boek me, en ik las het dan ook in één zucht uit. Gelukkig heeft hij een hele serie geschreven, want vanaf dat was ik verslaafd aan Lee Child. Of liever gezegd: aan Jack Reacher. 

Jack Reacher

De bottomline van het verhaal gaat over een voormalig majoor van de US Army Military Police, die een zwervend bestaan leidt. Met wat kleingeld, een opvouwbare tandenborstel en een verlopen paspoort op zak verplaatst hij zich te voet of openbaar vervoer, omdat hij nooit een rijbewijs heeft gehad. Hij kan wel autorijden, maar is er geen meester in. Hij leeft van zijn spaargeld, en soms van het geld van zijn vijanden. Daar waar hij komt, komt hij soms in situaties waarin hij moet reageren vanuit zijn moreel besef. Eén van de dingen die hij niet uit kan staan: onrecht. 

Heb je reacher mee, dan heb je niets te vrezen, maar heb je hem tegen, dan heb je te maken met een levensgroot probleem. Jack Reacher valt namelijk behoorlijk op. Hij is een indrukwekkende gestalte met zijn lengte van 1.96, borstomvang van 127 cm en een gewicht van 115 kilo. Vandaar dat er goed gezocht moest worden naar een personage, die zich met deze maten kon meten, wilde ze dit ooit op het zwarte doek laten zien, en geloof me, als je de boeken van Lee Child gelezen hebt, zul je begrijpen waarom dit niet anders dan verfilming betekent. Het zij in een film, het zij in een serie, maar de verhaallijn leent zich perfect voor de bioscoop of televisie.

Tom Cruise vs Alan Ritchson

Begrijp me goed: Ik vind Tom Cruise geweldig. De personages die hij neerzet, de stunts die hij zelf doet, en de filmscripts die hij uitkiest, allemaal één grote klasse, maar toen ik Tom Cruise in de eerste verfilming zag van Jack Reacher kon ik maar 1 ding zeggen: Hij is te klein. Tom Cruise met zijn 1.69 kan geen reus spelen. Het is alsof je Mick Jagger vraagt om de Hulk te spelen. Het kan wel, maar niemand, die de boeken heeft gelezen, gaat deze karakter serieus nemen. Ik kan me wel weer voorstellen dat Tom Cruise deze rol graag op zich wilde nemen, en waarom Lee Child hem koos, want hey… …Het is toch Tom Cruise!

Met Alan Ritchson hadden ze gelijk een schot in de roos. Deze man, lijkt niet alleen op Reacher, gebaseerd op de omschrijving (want laten we eerlijk zijn; met een goeie omschrijving zie je zo’n kolos gewoon voor je), maar heeft ook nog eens nagenoeg de gestalte van Reacher. Alan Ritchson is maar 5 cm kleiner dan Reacher en heeft ongeveer de zelfde borstomvang, het zij in verhouding. De hele manier van zijn doen en laten in de serie ‘Reacher’ op Amazon Prime, doet mij al genieten bij de aankondiging van seizoen 2, die inmiddels is opgenomen, en het beste komt nog: seizoen 3 is ook al aangekondigd!

Lee Child

Lee Child (1958, Coventry, Verenigd Koninkrijk) heeft in 2020 aangegeven te willen stoppen met het schrijven van boeken over Reacher. Er waren twee scenario’s denkbaar: een scenario waarin Reacher op een bus stapt en verdwijnt, maar dat zou een enorm open einde zijn, waarin veel liefhebbers zich niet in zouden kunnen vinden, of hij zou Reacher kunnen laten ombrengen, maar er zou een klein leger nodig zijn om ‘Rambo XXXL’ om te leggen, en ook dit zou door de fans niet echt geapprecieerd worden.

Daarom heeft hij zijn jongere broer Andrew gevraagd om een aantal boeken samen te schrijven, waarna Andrew de lijn van Reacher overneemt. We mogen dus concluderen dat we nog heel wat jaartjes mogen genieten van de avonturen van het karakter dat Lee Child ruim 26 jaar geleden voor het eerst beschreef in ‘Killing Floor’. Ik wil hierbij ook Prime voorstellen dat we alle boeken die de gebroeders Child hebben geschreven, verfilmd krijgen met Alan Ritchson in de hoofdrol.

De verhaallijn van Reacher is een echte aanrader, en er zijn tot het moment van schrijven maar liefst 29 titels verschenen, dus veel leesplezier!

Leave a Reply