• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Oekraïne

Oekraïne

Oekraïne 600 400 Toni

De Russen komen! Ik heb lang getwijfeld of ik hier een blog aan zou moeten wijden of niet. Er wordt immers al zoveel gezegd over de situatie in de Oekraïne? Nog niet eens zo heel lang geleden was de hele wereld in de ban van de koude oorlog. Zowel Amerika, als Rusland zaten toen met een vinger boven de knop waarmee ieder moment een kernwapen kon worden afgevuurd. En ondanks dat de dreiging officieel werd weggenomen, is die nooit echt helemaal weggeweest. Maar waar komt die angst vandaan? 

Poetin

Waar Gorbatsjov een president was, die de koude oorlog deed beëindigen, en daarmee als gevolg de Sovjet unie deed uiteenvallen, daar probeert ‘onze’ Vladimir Poetin het dunnetjes weer een beetje terug te draaien. ‘Want vroeger was alles beter…’ Uhuh! En de eerste steen is gelegd toen ze Oekraïne binnen vielen nadat ze het Krim al hadden ingenomen, want de Oekraïne wordt niet gezien als een land op zich. Voor Poetin zijn het gewoon Russen. Niet goedschiks, dan kwaadschiks. Onze Vlad heeft een beetje teveel risk gespeeld volgens mij. 

En we weten allemaal hoe ver Poetin dreig te gaan, en hoe makkelijk hij denkt over de slachtoffers die vallen. Maar wie is Vladimir Poetin nou eigenlijk helemaal? Poetin vindt vooral zichzelf echt de bom. Letterlijk en figuurlijk. Want als je zijn veel te korte lontje aansteekt, kan hij ontsteken binnen luttele seconden. Ook neemt hij het gezegde ‘als je niet met ons bent, ben je tegen ons’, want hoeveel oppositieleiders zijn er inmiddels al uitgeschakeld? Vergifje hier, aanslagen daar, als het maar wordt opgeruimd. Fijne vent, die Poetin! 

Zelensky 

Volodymyr Zelensky is de president van de Oekraïne, dat weten we. Dat hij acteur was, wisten de meesten vast ook al wel, maar dat hij eigenlijk nooit iets met politiek te maken had, wist misschien  niet iedereen. Laten we eerlijk zijn, als je politiek bedrijft, moet je ook kunnen acteren, want dat doen ze overal. Maar deze man was komiek voor hij president werd. Laten we aannemen dat hij niet meer zoveel heeft gehad om om te kunnen lachen. In 2019 werd hij president, maar toen was er al ruim vijf jaar een loopgravenoorlog bezig tussen het Oekraïense leger en de separatisten die door Rusland werden gesteund. Dit allemaal om de Oekraïense steden Donetsk en Loehansk.

In 2021 viel Rusland Oekraïne binnen, onder het mom van een vredesmissie. Koekoek! Sindsdien zijn we overgeleverd aan de grillen van Poetin, en aan de andere kant aan de grillen van Brussel, want er is een regelrechte boycot gestart tegen Rusland. Begrijpelijk? Ja. Prettig? Nog so much! Dit heeft heel veel geld gekost, en dat gaat ook nog veel meer kosten. Er zijn wereldwijd miljarden in Oekraïne gepompt, om weerstand te kunnen bieden aan moedertje Rusland. Geld dat de wereld goed had kunnen gebruiken om uit de Corona-slop te komen. Bedankt Brussel en bedankt Vladimir, lul! 

Nasvidenje

Bedankt Rusland (lees: Poetin), dat je weer oude tijden laat herbeleven. Een wapenwedloop tussen de grootmachten. Laat maar eens goed aan de wereld zien dat je denkt dat je het grootste plassertje hebt. Je bent tenslotte een hele bink, door met je blote bast op een paard te rijden, ook al laat je de hele wereld -door middel van een sterk staaltje propaganda- denken dat je op een beer rijdt. We zijn niet zo dom als je denkt. Je berijdt hooguit beertje Paddington of Winnie de poeh.

Wordt het niet eens tijd dat de NAVO stopt met flirten met Oekraïne en ze daadwerkelijk lid maakt? Dan kan de wereld ingrijpen, komt er een einde aan de onzekerheid en spanning, en kan Amerika de gasvoorraad beheren die naar Europa loopt, want laten we wel zijn, ze vielen ook overal binnen waar olie zat, dus ik zie het verschil niet zo een-twee-drie. En laten we wel zijn, het is natuurlijk ook veel beter voor de milieu-hippies, want wat denk je dat al die tanks uitstoten? Wat denk je dat al die raketten doen met het milieu, laat staan al die straaljagers en de transporten om al dat oorlogstuig naar de Oekraïne te krijgen? 

Misschien kunnen we dan ook al die tanks afbestellen die Nederland heeft besteld bij onze Oosterburen voor al die miljoenen, die ze beter uit kunnen geven aan het terugdringen van de inflatie of het herstellen van de koopkracht. Ik zie een win-win-win…

Leave a Reply