• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Kikker in je bil

Kikker in je bil

Kikker in je bil 600 400 Toni

Afgelopen zaterdag was het 1 april. Een dag dat je elkaar voor de gek kan houden. Ik vind het vooral leuk om een krant te lezen rond deze datum, omdat ook veel geschreven media hier totaal in op kunnen gaan. Ik moet altijd wel iemand voor de gek houden op 1 april, en normaliter laat ik een collega bellen naar een dierentuin om ze te laten vragen naar meneer de leeuw of mevrouw de beer. Maar wat heeft een kikker in je bil te maken met die grappen en grollen?

1 april

Ergens in de zestiende eeuw stuurde een baas zijn knecht op pad voor iets dat niet bestaat: een ons muggentongetjes. Althans, dat zou volgens sommigen de reden zijn, waarom 1 april grappen zijn bedacht. Grappen maken was om mensen te laten lachen en dat deden ze in de middeleeuwen voor de mensen die hele dagen aan het werk waren op het land om zo hun gedachten eens te verzetten.

Nu, in de huidige tijd, is 1 april een grappen-dag geworden en eigenlijk niet meer weg te denken uit de huidige tijd. Soms zijn de grappen enorm flauw en soms zijn ze net op het randje of net daar overheen, en dan mag je je oprecht afvragen of dat nog iets met grappen te maken heeft.

Media

Ondernemers gaan de laatste tijd behoorlijk met de tijd mee en schuwen de (online-) dagbladen niet om zo ook een grap uit te halen met de lezers. Een initiatief dat ik overigens van harte toejuich in deze toch wel steeds serieuzere tijd. En dat kost wel wat. Zeker als het om een artikel gaat dat op de voorpagina van bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad staat. Maar het màg ook iets kosten.

Hema kwam dit jaar met een rompertje voor grote mensen voor slechts €12,50, Dr. Oetker heeft een nieuwe afdeling: Dr.OetCare van Dr. Oetker denkt aan de schoonheid en verkoopt een brownie-face mask en botercreme nachtcrème. En wat dacht je van de supermarkten van Dirk van der broek, met een heuse slow- en fastlane, om zo de snel-winkelaars onder ons te helpen? 

Maar het gaat verder: de bespaar app van Coolblue, Yamuda is gelanceerd op 1 april. Je spreekt uit: je moedâh, en ze is hartstikke streng, en de Zuivelhoeve heeft een nieuwe smaak: de Pornstar Martini Yoghurt. Als klap op de vuurpijl heeft de douane naast de speurhonden nu ook speur katten, die veel wendbaarder zijn dan de hond en nu ook tropische vissen kan opsporen in bagage van luchthavens. Ik ga stuk.

Grappen op de werkvloer

Je zult ook zelf best weleens te grazen zijn genomen op de werkvloer. Zo heb ik zelf eens een collega naar een ijzerwaren handel gestuurd voor een flesje anti-hens, in verband met brandgevaar rond oud en nieuw. Of een collega laten zoeken naar een kroepoek-strijker toen ik nog in de keuken werkte.

In de keuken kon je dat trouwens met meer dingen doen. Ik heb een leerling eens een half uur bloem laten hakken om de gluten eruit te krijgen en ik heb zo ook weleens iemand weggestuurd voor twee emmers doorzichtige kleurstof. Die kwam terug met twee emmers water. 

Mijn collega’s gingen stuk toen er iemand werd weggestuurd voor het mapje met de stukken van het vijfde kwartaal. En een plinten-laddertje mag natuurlijk ook niet ontbreken, net als iemand wegsturen voor een doosje bougie-vonkjes. Allemaal te leuk.

Kikker in je bil

Maar waarom dan die kikker in je bil? Wat is daar eigenlijk het verhaal achter? Velen hebben er naar gezocht en niemand heeft er iets over gevonden. De oorspronkelijke tekst zou moeten gaan over hertog Alva die op 1 april 1572 de Briel verloor, en het rijmpje 1 april, hertog Alva verliest zijn bril. Maar niemand was erbij, dus echt bewijs is daar ook weer niet voor.

Maar niemand kan iets zeggen over die kikker en iemand zijn bil. Het lijkt ook haast onmogelijk, maar als je weet dat er wel grotere dieren in een lichaam zijn aangetroffen, plus het feit dat er hele kleine kikkertjes zijn, zoals de Mini atureen Miniscule. Deze is niet groter dan een punaise, dus ondenkbaar is dat niet. Ik moet er in ieder geval niet aan denken.

Leave a Reply