• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Opgelicht

Opgelicht

Opgelicht 600 400 Toni

Iedereen maakt het vast wel eens mee: het moment dat je wordt opgelicht. Het kan om iets kleins gaan, of om echt serieus geld. Maar het gevoel dat je er aan overhoudt is waardeloos. Het valt me alleen wel op dat er steeds vaker van dit soort zaken aan het licht komen. 

Marktplaats

Ik had het laatst: Ik wilde via Marktplaats iets aanschaffen. Er stond bij de advertentie een bedrag, dat relatief normaal is voor dit product. Ik moest zestig euro betalen, en dan zou deze ‘Sophie’ uit Kampen het product naar me toesturen. Ik ging akkoord, en kreeg een tikkie om te betalen.

Goedertrouw, en misschien behoorlijk naïef, heb ik dat tikkie betaald, in plaats van de gebruikelijke manier te gebruiken die Marktplaats aanbiedt. Ik had nog gekeken of ze al recensies had, hoe lang ze al op Marktplaats spullen aanbood, en het leek me vrij solid. Ze reageerde ook supersnel. Ja. Tot het tikkie was betaald. Daarna werd het al snel een stuk minder, tot ik nagenoeg helemaal geen reactie meer van haar kreeg.

Ik had haar voor het tikkie gevraagd of ze me de track and trace wilde sturen, maar later verklaarde ze dat ze het zonder had opgestuurd, terwijl. Ik daar wel voor betaald had. ‘Het was vast en zeker zoek geraakt in de post.’ en ‘Waarom ik haar iedere keer lastig viel’, terwijl het product al dagen bij me binnen had moeten komen. Bij ‘Wat is jouw probleem’, kreeg ik kortsluiting.

Aangifte heeft wèl zin

Aangifte heeft wèl zin, is een zin die je vaak leest, maar niet in mijn geval. Ik heb aangifte gedaan, maar omdat ‘Sophia’ nooit een aantekening heeft gehad, kan de politie niets doen. Het schijnt dat pas bij vijf of meer meldingen over een dezelfde persoon, de politie iets overneemt. Mijn bank kon niks doen, en haar bank ook niet, want die konden pas wat ondernemen bij een officieel politie-onderzoek.

Marktplaats reageerde wèl na mijn aangifte: Ze zou met haar profiel verwijderd worden van Marktplaats. Ze waren meelevend, en veerde mooi mee met mijn verhaal. Precies zoals ik ook heb geleerd. Echter werkt dat pas wanneer je ook doet wat je zegt. ‘Sophia’ staat nog steeds op Marktplaats, en ik kan naar mijn centen fluiten.

Opgelicht

Whatsappje van je zoon of dochter die ‘zogenaamd’ een nieuw nummer heeft, met de vraag of je wat geld wilt voorschieten voor een rekening. Mensen die worden opgelicht aan de deur door middel van een babbeltruc, Oplichters die zich telefonisch voordoen als iemand van je bank en zelfs op de manier van ‘de Tinder Swindler’. 

Ik vraag me alleen af hoe ze dit doen, of nog liever, hoe ze dit kúnnen doen. Deze mensen zijn volgens mij verkeerd gebakken, of hebben nooit gehoord van een gedegen opvoeding, want als je geen enig medeleven hebt met andere mensen, of als je helemaal geen schuldgevoel hebt, dan blijkt het dat je ook geen verschil weet tussen goed en kwaad.

Als je oplicht, ben je verstandelijk beperkt. Verstandelijk beperkt omdat je ze kennelijk niet helemaal op een rijtje hebt in je bovenkamer, met de bijkomst dat je naar alle waarschijnlijkheid een zwart hart hebt. Ik zou het niet kunnen. Ik vind ook dat als je wordt opgelicht, dat zo iemand geholpen moet worden. Opsluiting is te makkelijk in mijn optiek. Deze mensen moeten beschermd worden. Tegen zichzelf, en al helemaal tegen de maatschappij.

SYMPATHie

Het klinkt een beetje raar na het hele stuk wat je net hebt zitten lezen, want ik heb voor één oplichter in het bijzonder wel sympathie, en wie ‘the wolf of Wallstreet’ gezien hebt, zal het volgende ook beamen: Als jij zo goed weet te overtuigen, dan kan je mensen beïnvloeden. Precies wat Jordan Belfort deed. En het bizarre is, is dat dat helemaal niet illegaal is.

De fraude, waar hij tweeëntwintig maanden voor in de bak heeft gezeten, en achteraf nog honderdtien-miljoen voor moet terugbetalen aan de gedupeerden, daar is hij ook niet trots op als hij terugkijkt naar die tijd. Daarom geeft hij nu seminars waarin hij de kracht van het beïnvloeden uitlegt, maar ook laat zien hoe je je kan beschermen tegen mensen zoals hij zelf ook ooit was.

Ik denk dat oplichters niet alleen fraudeurs zijn, maar ook mensen met een extreem gevoelige antenne voor beïnvloedbare mensen. Het is de manier van praten, en handelen. Daar is niets mis mee, tot je ergens de verkeerde afslag neemt, en het verkeerde pad op gaat. Het zal daarna vrijwel altijd fout voor de oplichter aflopen.