• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Viva la revolución!

Viva la revolución!

Viva la revolución! 600 400 Toni

Een ieder die me een beetje kent, weet dat ik als Cubafiel iets heb met het eiland in de Cariben, en dat ik hou van de geschiedenis die daar is geschreven. Fidel Castro, die samen met de guerillastrijders onder leiding van zijn broer Raúl, Che Guevara en Camillo Cienfuegos, ten strijde trok om Cuba te bevrijden van de onderdrukker.Een heuse revolutie was geboren. Een revolutie. Dat lijkt mij eigenlijk wel wat. Viva la revolución!

Frankrijk – Nederland

Op mijn eerdere artikel deze week, heb ik best wel wat goede reacties gehad. Ik hoor veel mensen praten over hoe het in Nederland niet verder kan, en dat er ook ècht iets moet gebeuren, maar dat ze niet zo goed meer weten hoe. En ik sta daar ook een beetje zo in, want we hebben alles al geprobeerd toch? Hebben we ècht alles geprobeerd? Of toch niet? 

Ik wil niets opruien, maar hebben we wel alles geprobeerd? Ik had het hier laatst met een oude vriend over. Deze is bij letterlijk alle protesten geweest, en ja, zelfs buiten Nederland. Hij protesteerde  ook in Brussel bijvoorbeeld. In corona-tijd en erbuiten. Het ging eerst om de vrijheidsbeperkingen die onze regering ons  oplegde en het gaat nu om hoe  ons land naar z’n klote wordt geholpen door een klimaat- olie, en gascrisis.

Comfortzone

Ik ben van mening dat we nog lang niet alles hebben geprobeerd, maar daarvoor moeten we wel een offer brengen.  Dat offer is eigenlijk vrij simpel: we (het volk) zal buiten de gebaande paden moeten manoeuvreren. We zullen uit de-door-de-regering-gecreëerde  bubbel moeten stappen, en niet meer moeten slikken wat de politici ons voorhouden. Want alles wat ze ons nu voorhouden zijn leugens. Leugens om ons nog langer aan een lijntje te houden, en waar sommigen het misschien lekker vinden om gewurgd te worden, bijt ik die lijn liever even bij mezelf door. Het kan zo niet verder.

Want wat is de volgende stap? Daar hadden we het vandeweek ook over. Wat als de banken omvallen? Ik bedoel, het is niet  moeilijk om een scene in elkaar  te  flansen, waar de banken zogenaamd omvallen en wij al onze zuurverdiende spaarcenten kwijt zijn, terwijl er altijd mensen rijker van worden. Geld lost namelijk niet op. Maar zwartsparen is ook verboden. Want het verzwijgen van vermogen is strafbaar, ook als het in een oude sok, een matras of een kluis zit. Alles wat je thuis boven de 552 euro aan contant geld bezit, moet je fiscaal opgeven. Waarom is dat eigenlijk? Een plus een is bij mij nog steeds twee.

Hypothetisch

Stel je voor dat de banken zogenaamd omvallen. Gaan we dan wel de straat op? Is het dan nog steeds een vreedzaam protest, of wordt het dan een protest zoals we die hebben gezien in Frankrijk? Want daar kunnen we nog zoveel van leren; daar hadden ze géén hoempapa-dweilorkest met muntjes om een drankje te kunnen halen. In Nederland zijn protesten anno 2023 net een soort kermis of festival geworden. Te zot voor woorden. We zijn een gehoorzaam en gedwee volkje geworden.

Ik snak naar vuurwerk, brandjes in de straten, fakkels, spandoeken, een groot, fel protest bij de tweede kamer desnoods. Daar het hele plein volzetten, en àls het op een relletje uitdraait, dan zal ik daar niet voor wegkijken, maar dán, dan kunnen we zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. In Spanje, gaan er op la Diada, 11 september, jaarlijks honderden duizenden mensen de straat op. Wat dachten jullie van de Arabische lente die we kennen uit voorgaande jaren? Zoiets kan ook echt in Nederland! 

Viva la revolución!

De truc lijkt me vrij simpel. Als we nu gaan wachten tot het inderdaad zo ver komt dat er iets gebeurt met het spaargeld, of de AOW, of de pensioenen, waar we allemaal keihard voor werken, dan zijn we te laat. Als we nu niets gaan doen, worden we allemaal met een aanloop genomen, mèt een vuist en zònder vaseline. Waar zijn die barricades uit vervlogen tijden? Waar is die spirit gebleven? Zijn we zo afgestompt dat het ons gewoon niet meer kan boeien?

Wanneer worden we wakker? Wanneer begint onze revolutie? Wanneer gaan wij ons losschudden van het totalitarisme? Wanneer gaan we eens stoppen ons de mond te laten snoeren? Nu of nooit? Want dat is het inmiddels. Het is nu of nooit. Gear up. De meeste die-hards geloven er niet meer in dat Nederlanders tot zoiets in staat zijn. Maar is dat ook echt zo, of gaan we de eerst volgende protestmars laten zien waar dit volk toe in staat is? Ik hoop jullie daar in ieder geval te zien.

Viva la revolución!

Leave a Reply