• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Dag, meneer Foppe

Dag, meneer Foppe

Dag, meneer Foppe 600 400 Toni

Iedereen uit mijn generatie weet waarschijnlijk wel wie ik bedoel met meneer Foppe. Meneer Foppe was een laborant, en werd vertolkt door de vandaag overleden Wim de Bie. Hilarisch was Wim de Bie niet alleen als meneer Foppe, maar  zeker ook in alle andere rollen die hij op zijn manier vertolkte. Toch is voor mij de scene waarin meneer Foppe ‘de Vieze man’, te woord staat aan de deur nog steeds favoriet. Met zijn paas-kuikentjes…

Jacobse en van Es

Als van Es, speelde de Bie een ‘vrije jongen’, samen met Frederik Jacobse, gespeeld door van Kooten. Jacobse en van Es waren van het zwarte werk en de handeltjes. Jacobse, met zijn gelikte gladde uiterlijk was de slimme, en zoals zo vaak, speelde de Bie, de wat goeiige Tedje van Es. Van Es liet zich vaak ook voor de gek houden en gebruiken door iedereen, en misschien wel het  vaakste door Jacobse zelf.

Gekleed in een veel te strakke spijkerbroek,  een zwarte leren jas en zijn cowboylaarzen, was  van Es te vinden naast Jacobse, die een pak aanhad, met sneakers. Jacobse en van Es kwamen uit  de schilderwijk en dit was dan  ook  goed te horen, aan hun platte, typisch Haagsche accent. Het waren echte hosselaars, en het zal je dan ook niet verbazen dat ze -in hun rol- een keer of tien in de lik zijn beland aan de pompstationsweg in Scheveningen. 

Dit soort mensen zouden we vandaag de dag goed kunnen gebruiken. Ze waren zogenaamd zelfs een politieke partij gestart. De tegenpartij. Die zou nu meer dan ooit van pas komen. Op het affiche stond ‘stemp tegen’. Zou ik mooi vinden, maar uitgerekend nú is een van deze helden er niet meer.

Jemig de pemig, Mozes kriebel

Deze woorden zijn ook al niet meer weg te denken voor mensen uit mijn generatie. Dit waren de wijze woorden die met zeer grote regelmaat werden uitgebraakt door Koos Koets, een rol die fantastisch werd neergezet door Kees van Kooten.

Kees Koets was een oudere jongere die niet vies was van wat drugs zo nu en dan. 

Robbie Kerkhof, de alter ego van Wim de Bie was er ook al niet vies van. Maar ook de gesprekken tussen die twee. Fantastisch. “Hee Koos! Heb je nog zo`n methyleendioxymethamfetaminepil voor me?””Je bedoelt XTC, Rob?” “Ja! Mozes Kriebel, ik kan die naam maar niet onthouden!” 

Ik vind het mooi.

Dag, meneer Foppe

Meneer Foppe was toch verreweg mijn favoriet. En dat is toch ook zeker te danken aan de vieze man. Die twee samen waren ècht geweldig. Twee extreme tegenpolen, de vieze man was echt smerig en pervers, terwijl meneer Foppe, preuts, contactgestoord, en een enorme gêne had.

De scène waar de vieze man meneer Foppe beschuldigt van het kijken naar de borsten op een poster van H&M in een bushalte. Gewoonweg Fantastisch, maar wanneer de vieze man bij meneer Foppe aan de deur staat met paas-kuikentjes, ga ik stuk. Ik kan dit dan ook nog steeds honderd keer zien en er ook nog honderd keer om lachen.

Dag, meneer Foppe. Dag meneer de Bie. Dank je wel voor al het moois dat je met ons gedeeld hebt. 

Leave a Reply