• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Compleximent

Compleximent

Compleximent 600 400 Toni

Je zal wel denken, waar komt die Massaar nou weer mee aanzetten? Compleximent: een woord dat een mix is van complex en compliment. Want een compliment is kennelijk complex. Als je tegenwoordig een compliment krijgt, dan is dat een wonder. Ik zie dan ook vaak, wanneer iemand een compliment krijgt, dat die persoon niet zo goed weet hoe hoe ze er mee om moeten gaan. We zijn dus niet gewend om een compliment te ontvangen, en dat heeft puur te maken met het feit dat het een zeldzaamheid is om er een te ontvangen. Maar waarom eigenlijk?

Cadeautje 

Volgens de ‘Dikke van Dale’ betekent een compliment ‘een woord van lof’, en wat ik niet snap is dat we dit niet vaker uitspreken, als je meent dat iemand iets gedaan heeft waarvoor hij of zij die lof verdient heeft. Want laten we eerlijk zijn, een compliment is een cadeautje. Een cadeautje omdat je iets gedaan hebt, waarvoor je lof hoort te ontvangen, en als je die krijgt, is dat een streling voor je ego.

Maar het is niet alleen een streling voor je ego, maar ook een aanmoediging om dit vaker te doen. Het spreekt een waardering uit, en dat is nodig om mensen gemotiveerd te houden. Motivatie is een van de dingen in het leven, dat vaak een evenredige betekenis heeft als een goed salaris aan het einde van de maand. Sterker nog, wanneer je een prachtig bedrag ontvangt voor je gedane arbeid aan het einde van de maand, maar  je krijgt nooit waardering, dan vraag ik me af hoe lang je dit vol gaat  houden.

Compliment-effect

Als je complimenteert op de werkvloer, levert dit vijf tot zeven procent meer productiviteit op dan wanneer je dit niet doet. Dit is een bewezen feit, dus als je niet  complimenteert binnen het bedrijf of binnen de afdeling waar je werkt, laat  je geld liggen, terwijl een  compliment  he-le-maal gratis is. Het  kost  je niets, terwijl het wel iets  oplevert. Maar het  levert ook een betere sfeer op, dus win-win.

Het werkt ook de andere kant  op. Mensen die op het werk nooit een compliment krijgen, of waar nooit de waardering voor wordt uitgesproken, voelen sneller spanningsklachten, en  spanningsklachten  kunnen leiden tot een overspanning, en uiteindelijk zelfs tot een burn-out. Het is dus ook nog eens belangrijk om die erkenning júist uit te spreken, want het is gewoon keihard nodig. Compleximent

Complimenteren voor dummies

Een compliment moet uiteraard wel op de juiste manier gemaakt worden. Een compliment moet oprecht zijn, en ook gericht. Een voorbeeld van een goed compliment is bijvoorbeeld:”Je hebt vandaag de hele achterstand weggewerkt, Lekker gedaan!”, je bent gericht aan het complimenteren, maar als je zegt:”Lekker gewerkt vandaag, maar morgen moet het wel nog beter”, dat is geen compliment. Dat klinkt haast zelfs als een reprimande.

Een compliment via een sms, mail of appje is leuk, maar echt werken doet het niet. Een compliment werkt het beste als het face to face is. Vaak zien we dat een begeleidende brief bij een kerstpakket boordevol lofbetuigingen staan van de directie. Hartstikke mooi, maar ten eerste is het gericht aan iedereen, en ten tweede is het geschreven, en verre van face to face. Hier slaat zo’n directie dan ook vaak de plank best wel mis, hoe goed bedoeld het  ook is. Compleximent

Compleximent

Het is dus helemaal niet zo complex om een compliment te maken. Maar we zien  ook vaak dat het voor sommigen heel moeilijk is om een compliment te aanvaarden. Dit zou bijvoorbeeld te maken hebben met een negatief zelfbeeld, want zo goed ben je helemaal  niet,  toch?  Ook kan het bijvoorbeeld te maken met de angst om gezien te worden als arrogant of als een hielenlikker.

Soms zijn mensen ook gewoon heel perfectionistisch, waardoor ze de geleverde inspanning helemaal niet zo bijzonder zien, om daar een compliment voor te ontvangen, maar het kan ook gewoon te maken hebben met je opvoeding, want als je het van thuis niet mee hebt gekregen, dan kan ik me zo maar voorstellen  dat het een beetje tegen je natuur  ingaat.

Complimenteer meer. Zoals Nelson Mandela ooit zei: Zie je iets goeds, geef dan een compliment. Zie je iets fouts, biedt dan je hulp aan. Als je een compliment krijgt, neem het ter harte, want je hebt absoluut iets goeds gedaan, en daar verdien jij absoluut de erkenning voor!

Leave a Reply