• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Pay it forward

Pay it forward

Pay it forward 600 400 Toni

Met bovenstaande titel is het te verwachten dat je wellicht zal denken dat het gaat om de film ‘Pay it Forward’, en eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. We zijn niet meer gewend om iets aardigs te doen. Uit een vriendelijke geste. Want vriendelijkheid, bestaat dat eigenlijk nog wel? 

Vriendelijk

Vriendelijk. Een mooi woord, en het klínkt ook zo aardig. Bingo! U gaat door voor de magnetron! Aardig is een synoniem voor vriendelijk. Het woord vriendelijk is te hakken in twee delen: vriend-elijk. Vriend is duidelijk he? -elijk staat voor achtig. Dus vriend-achtig. Een begrip wat we vandaag de dag bijna niet meer herkennen.

Nu serieus, na de Nederlandse les-intro: we kennen het woord, weten de betekenis, maar in ‘het echie’ weten we niet meer zo goed hoe we het in de praktijk moeten brengen. Ook denken sommigen, dat wanneer je een schaapachtige grijns trekt, mensen dat interpreteren als vriendelijk, terwijl ze wellicht gewoon denken dat je een loopje met ze neemt, en dat je wel de grijns hebt van een schaap, maar dat dat verder niet echt veel voorstelt. Leuk geprobeerd. Dat dan weer wel.

Experience

Ik was ooit manager in een winkel. En dit is dan misschien ook wel gelijk het beste voorbeeld. In de retail is commercie uiteraard belangrijk, althans, dat zou je denken. Ik had daar een rayonmanager die het alleen niet zo wilde snappen en van mij verlangde dat ik me niet meer met klanten bezig zou houden. Zij vond dat ik meer moest sturen. In mijn ogen snap je het dan dus niet. Niet dat zij sowieso veel snapte , maar goed.

Het gaat er juist om dat je je team laat zien hoe je het maximale rendement ergens uithaalt. En dan is leading by example dé manier om dat voor elkaar te krijgen. Vriendelijk zijn bereik je niet met die neppe, ongemeende grimas, maar met onvervalste oprechtheid. Ook al iets waar ze niet zo goed in was: oprecht zijn. De commercie-machine loopt alleen wel een stuk gesmeerder als we iets meer voor onze klanten doen met ons hart. Maar die had ze ook al niet. 

Pay it forward

Het resultaat is vaak verbluffend; mensen worden er door verrast en worden er vaak vrolijker van. En eigenlijk is dat raar, want zo zou dat toch eigenlijk wel horen. Ik merk dat de maatschappij verhard, en dat mensen vaak in hun eigen zeepbel leven, waardoor het eigenbelang stijf bovenaan staat in het prioriteitenlijstje. Maar verander de wereld en begin vooral bij jezelf! 

Hoe vaak help jij een dame de trein instappen met een kinderwagen? Hoe vaak sta jij op voor een ouder iemand in het openbaar vervoer? Ik nagenoeg altijd. Dat kan ik gerust hardop zeggen. Ik stel voor, dat we een soort vriendelijkheids-revolutie beginnen. Verras de mensen eens door wat vaker vriendelijk te zijn. Je krijgt er zoveel voor terug! Pay it forward! Geloof me, daar wordt je een gelukkiger mens van! 

Leave a Reply