Het goede doel: België

Het goede doel: België

Het goede doel: België 600 400 Toni

Anders dan de titel doet vermoeden, gaat deze column niet over de band ‘Het Goede Doel’ uit Nederland, die ooit een hit had met ‘België’, maar wel een goed doel waarvoor we naar België zijn afgereisd. Simpelweg omdat de zorg in Nederland toch iets achterloopt dan bij onze zuiderburen.

Kinderwens

Mijn vrouw en ik hebben al een aantal jaar een kinderwens, ook al vraag ik me gekscherend nog wel eens af of de wereld wel klaar is voor nog een nazaat van mij. Helaas gaat het -om een nog steeds onduidelijke reden- niet van zelf, en zijn we een jaar of drie geleden begonnen met een IVF traject. Nou ja, eerst een IUI traject en aansluitend dan de IVF / ICSI.

Nederland staat bol van de knappe koppen. We hebben ruimtevaarders, meerdere technische universiteiten die regelmatig wereldkundig nieuws veroorzaken, en als er een schip geborgen moet worden of er moet iets maritiems gebeuren, staat Nederland -als speldenknop op de kaart- ook vooraan. Maar op het gebied van zorg, ook al betalen we ons scheel, lopen we in heel veel gevallen, vet achter.

Hels traject

Als je geholpen dient te worden om zwanger te worden, dan is dit een traject wat je zeker niet lichtzinnig op moet vatten. Uiteraard, de hele hormonen (ik noem ze demonen)-kwestie, maar ook alle behandelingen gaan gepaard met heel veel pijnlijke aangelegenheden. Maar daar sta je niet bij stil als het op de normale manier lukt. 

In Nederland weet je na ruim drie jaar eigenlijk nog steeds niets. Ondanks dat je iedere keer als het weer niet is gelukt een behoorlijk heftige knauw krijgt. Waardoor er vanzelfsprekend heel veel zelftwijfel wordt gezaaid. Want waar het door komt dat het níet lukt, kunnen de knappe koppen je in Nederland niet vertellen. En dat frustreert enorm!

Belgen zijn verre van dom

We kennen al die moppen wel over Belgen wel, ze worden weggezet als onnozele, domme mensen. Dat zijn ze allesbehalve. Het IVF traject in België loopt vergeleken met de Nederlandse variant, ruim 20 jaar voor, als het gaat om kennis en kunde. Ook als het gaat om menselijkheid overigens. Ze zijn allemaal zo enorm vriendelijk!

Het UZ in Gent staat bekend om de succesverhalen. Mensen die in Nederland gewoon haast niet kunnen worden geholpen met hun kinderwens, hebben in Gent weet ik niet hoeveel meer kans op een succesvolle zwangerschap. Het is een ‘beetje’ om, maar als dit ook voor ons een succesverhaal wordt is dat alle moeite meer dan waard. 

Zuiderburen, alvast bedankt! 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Leave a Reply