Aan mijn lijf geen polonaise

Aan mijn lijf geen polonaise

Aan mijn lijf geen polonaise 600 400 Toni

Mijn dochter moest afgelopen zaterdag een praalwagen beveiligen. Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar het was echt waar. Op zich al best triest, vindt je niet? Ze ging verkleed als beveiliger. Maar de mensen die meeliepen in zo’n stoet hadden dat waarschijnlijk toch al niet door, want die waren  rond 12:00 al strontlazarus. Carnaval is naar mijn mening voor velen een reden om los te gaan. Vier dagen compleet van God los en vaak lijkt het er ook op alsof ze naar Vegas gaan: what happens during Carnaval, stays at Carnaval. Het gerucht is hardnekkig dat er in deze 4 dagen vreemdgegaan wordt bij het leven… aan mijn lijf geen polonaise

Brabantse gezelligheid?

Brabant en Limburg zitten vier dagen op slot. Scholen en winkels zijn dicht. De volgende namen spreken wellicht tot de verbeelding, maar zo’n beetje alle plaatsen waar in Nederland carnaval wordt gevierd, verandert tijdens het carnaval van naam. Zo verandert Den Bosch in Oeteldonk, Bergen op zoom in het Smokkelgat, Delft in Het Kabbelgat en Nijmegen in Knotsenburg. De namen kunnen natuurlijk landelijk tijdelijk wel worden aangepast, maar volgens de kenners is het carnaval in Brabant een Limburg toch echt het gezelligst. Ik zou er geen idee van hebben, want ik heb er niets mee. Ik had al een hekel aan carnaval op de lagere school, en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds niet veranderd.

Maar er zijn horden mensen die hier wèl het hele jaar naar uitkijken, en er ook een heel jaar mee bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan  de kostuums. Nagenoeg iedere carnaval-vierder heeft iedere editie een ander kostuum. Maar niet alleen de kostuums veranderen, maar ook praalwagens waar het hele jaar aan wordt gebouwd. Op YouTube zijn meerdere filmpjes te zien dat het van simpel naar super-geavanceerd kan gaan. Maar hoe is carnaval eigenlijk ontstaan? aan mijn lijf geen polonaise

Vastelaovend

In Limburg noemt men het dus Vastenlaovend, wat eigenlijk aanduidt dat het te maken heeft met een festiviteit voordat er veertig dagen gevast wordt tot aan pasen. Dit duidt weer aan dat het een religieus feest moet zijn. Carnaval is dus een katholiek feest, en mag duren tot dinsdag klokslag middennacht. De meest voor de hand liggende reden waarom Carnaval Carnaval heet, lijkt te zijn ontstaan door het Italiaanse Carne Levare, wat ‘wegnemen van het vlees’ betekent. Nog een reden om mijns inziens Carnaval te skippen, want ik ben meer carnivoor dan omnivoor.

Het begrip Carne Levare, is voor het eerst aangetroffen in een document uit Subiaco (Rome) uit 965 na christus. Nederland kent Carnaval eigenlijk pas sinds 1673.

Ok, maar waarom dan die hele verkleedpartij? Het dragen van maskers en misleidende kleding zou oorspronkelijk verband hebben gehouden met verering van overleden voorouders. Door zich als een imitator van een overleden voorouder voor te doen, hoopte men de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Daarnaast dacht men dat het verkleden mogelijk de wintergeest zou verjagen, waardoor het voorjaar sneller zijn intrede zou doen. Een parallel op deze reden zou zelfs nog verder terug gaan. We duiken verder de geschiedenis in naar 2600 voor Christus. Het feest zou worden gevierd in de maand Nisan (april) en men zou zich verkleden, zodat er geen onderscheid meer te zien zou zijn tussen de slaaf en zijn of haar meester.

Overal Carnaval

Carnaval wordt overigens overal ter wereld gevierd. Denk aan de Venetiaanse maskers. Ook deze hebben te maken met carnaval. Al is het Venetiaanse carnaval een stuk ingetogener dan hoe wij het kennen, en is deze manier van vieren veel klassieker. In Oostenrijk is het een feest dat gepaard gaat met vele ballen, die uiteindelijk leiden tot het Opern-ball. Dit is een bal is wat verbonden is met de Weense opera. In de Verenigde staten wordt alleen carnaval gevierd in New Orleans, en is Carnaval, wat Mardi Gras heet, daar gebracht door de Franse kolonisten. aan mijn lijf geen polonaise

In Zuid Amerika wordt carnaval weer meer gevierd dan in Noord Amerika. Waarvan het Carnaval in Brazilië misschien wel gelijk de allerbekendste variant is. Het carnaval in Brazilië, wordt voornamelijk georganiseerd in de favela’s, wat de armste buurten uit Rio  de Janeiro zijn. Ook hier is het een festiviteit die wordt gevierd voor de Aswoensdag, wanneer het vasten begint. Het hoogtepunt wordt gevierd in de Sambadome, en deze wordt gezien als een competitie tussen diverse wijken en samba-scholen. Deze zijn getekend door grote praalwagen en kleurrijk uitgedoste danseressen. Het carnaval in Rio de Janeiro is wellicht ook gelijk de grootste; hier doen ongeveer twee miljoen mensen aan mee.

Ik geloof al niet in een monarchie dus al helemaal niet in een Prins Carnaval, en aan mijn lijf geen polonaise, daar een polonaise veelal een dronken rups is, die al dagen in hetzelfde kloffie leeft. Ik laat het graag aan me voorbij  gaan. Maar als ik dan móet, dan ga ik het wel een keer vieren in Brazilië, dat ziet er allemaal toch een stuk beter uit dan een boerenkiel…

Leave a Reply