Plantengekkies

Plantengekkies

Plantengekkies 600 400 Toni

Ik schreef al in een eerdere column, dat mijn vrouw een -best uit de kluiten gewassen- hobby heeft. Moet heel eerlijk zeggen, dat ik tot op vandaag de dag nog steeds niet veel snap van de hype op onze groene sfeermakers. En daarmee bedoel ik, dat ik snap dat het een mooie aankleding is in je huiskamer, maar ik kan soms nog steeds niet wennen aan de hype. En er komen steeds meer Plantengekkies bij lijkt wel…

Kostbare blaadjes

Zo komt het voor dat we weleens naar een plantenbeurs gaan, waar we in een -vanuit mijn vrouws oogpunt- een heuse plantenhemel terecht komen. Ze heeft inmiddels ook al veel contacten in dat wereldje, dus het is vaak ook nog eens een klein feestje van herkenning. Ik sta daar vaak dan ook bij met zoiets als: ‘een Philodendrewattes?’

Maar dan ga ik prijsjes kijken van stekjes en planten, en dan verwonder ik me weleens over de prijzen van sommige planten. Wtf. Het komt voor dat je voor sommige stekken tussen de €30 en de €50 betaalt, maar geregeld gaan ze over de €100, en soms zelfs ver boven de €1000.

Hechte club

Inmiddels heeft ze heel wat vriend(inn)en over zo’n beetje de hele wereld, die allemaal groene vingers hebben en soms zelfs weleens positief gezien, groen zien van jaloezie als er weer iemand is die een heul speciale plant op de kop heeft getikt. 

Zo hebben ze natuurlijk ook allemaal een instagram-account natuurlijk waarvan @my.jungle.at.home, @jungle_fevernl, @plantwithroos, @plantstoredordrecht, @sydneyplantguy, @kelsplants24, @dehuistijgerin en @botanic.life.asya op dit moment de snelst groeiende en in mijn ogen ook de leukste accounts zijn. Op Facebook is de groep ‘plantjes & stekjes’ een heel grote (op instagram groeiende:  @plantjesenstekjess).

Wel grappig is dat, omdat ze een zelfde hobby hebben, het helemaal niet uitmaakt waar je vandaan komt. Sommige komen uit Indonesië, de Verenigde Staten en sommigen uit Australië. Maar soms heb je ook planten-gekkies dichtbij huis, zoals Almere of zelfs gewoon in Alphen aan den rijn. Zoek voor de lol maar eens op de term ‘plant’ op instagram en laat je verbazen om de hoeveelheid accounts er bestaan van deze plantengekkies.

Haat-liefde

Nou klinkt het alsof ze allemaal op een ‘groene wolk’ zitten, maar wie niet alleen maar door de ‘groene bril kijkt’, ziet ook het onkruid van de samenleving in deze community; er is uiteraard ook veel jaloezie in dit wereldje, waar sommigen het niet uit kunnen staan dat bepaalde mensen succesvoller zijn dan ze zelf zijn. Haters heb je nou eenmaal overal, en dus helaas ook hier.

Toch moet ik zeggen dat -wanneer je de juiste plantengekkies spreekt- het een heel vriendschappelijke community is. En wat me vooral opvalt, is dat dit groene wereldje vaak voor elkaar klaar staat, met adviezen, complimenten, goedbedoelde suggesties en tips. Meer dan in de toch steeds harder wordende maatschappij van nu. Je moet jezelf gewoon omringen met de juiste mensen.

Dus herken de plantengekkie in jezelf? Je bent hier niet alleen. Maar als je er eenmaal in zit, weet dan wel dat het heel erg verslavend èn besmettelijk is. Zeg niet dat ik je nooit gewaarschuwd heb!

Leave a Reply