schokkend

Schokkend

Schokkend 600 400 Toni

Het kan haast niemand meer ontgaan zijn, zelfs het seismografisch instituut in ons eigen Limburg heeft het gevoeld. Ik heb het natuurlijk over de aardbeving in Turkije. Vet heftig. Ik ben een aantal keer in Turkije geweest en ik vind het een heerlijk land. Fijne cultuur, lieve mensen. Ik kan me haast niet voorstellen hoe je midden in de nacht ineens op geschrikt kan worden als ineens je bed begint te schudden… Schokkend in de meest letterlijke zin van het woord.

Sneeuw in de hel

Het is allemaal al erg genoeg dat de aardbeving (7,6 op de schaal van Richter) een feit was, en dat er daarna nog heel wat naschokken waren, wat eigenlijk op zichzelf staande aardbevingen waren, maar het maakt het nog iets ingewikkelder, want het is op de plek des onheils ongeveer een gevoelstemperatuur van -7 graden Celsius.

Op sommige foto’s en videobeelden zag ik zelfs sneeuw liggen op de ingestorte gebouwen. Dus als je al niet overleden bent omdat je een compleet flatgebouw op je flikker hebt gehad, bestaat er ook gewoon nog een kans dat je doodvriest terwijl je ligt te wachten op hulp van buitenaf. Schokkend

Natuurlijke terreur

In Syrië hebben ze sowieso een uitdaging. Natuurlijk wil de hele wereld helpen en vertrekken zo’n beetje uit ieder land wel hulptroepen met of zonder honden om de mensen daar zo goed mogelijk te helpen, maar in Syrië ligt het wat gevoeliger. Daar strijdt er namelijk nog steeds een militante groep tegen het regeringsleger. En dat maakt het net iets lastiger om te helpen.

In plaats van gearmd te zoeken naar overlevenden hebben ze daar andere dingen aan hun hoofd. Want in oorlogstijd gelden er kennelijk andere regels. Dit zou eigenlijk precies de kans kunnen zijn om elkaars meningsverschillen te pauzeren en gebroederlijk te zoeken naar leven onder het puin, dat is veroorzaakt door een meedogenloze terrorist: de Natuur. Schokkend

Hard en onverschrokken

De natuur is bij tijd en wijle sowieso meedogenloos. Denk aan Tornado’s, vulkaan-uitbarstingen, tsunami’s, natuurbranden en dergelijke. Wat wil de natuur hier eigenlijk mee zeggen? Is dit de wereld in balans brengen? Ik heb weleens het idee dat de natuur de mensheid terug wil pakken voor wat de mensheid de aarde allemaal aan doet. En daar heb ik nog wel begrip voor ook ergens. 

Maar dat de Turken en de Syriërs hier slachtoffer van worden, dat is heel erg. Net als andere landen overigens, waar zulk natuurgeweld plaats vindt en waar zoveel slachtoffers vallen. 

Omdat dit de eerste ramp is sinds mijn dagelijks schrijven, open ik hierbij een inzamelingsactie op Instagram. De donatie zal ik hoogstpersoonlijk doneren aan Cordaid.

Turkiye: Tüm güç sana!

Syria: كل القوة لك

Leave a Reply