Zorgelijk

Zorgelijk!

Zorgelijk! 600 400 Toni

We hebben net weer de mogelijkheid gehad om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Welke past het beste bij jou, en wat ga je betalen? Ik wil niet overkomen als een ouwe zeikerd, maar vroeger was dit toch allemaal beter. Het ziekenfonds, waar een ieder hetzelfde betaalde en waar alles in zat, zonder eigen risico. Hoe anders is het nu! Ik vind het maar zorgelijk.

Zorg-kapitalisten

De hele zorg is tegenwoordig niet meer ingericht om te zorgen maar om winst te maken. Enerzijds wel logisch, omdat medicijnen en de ontwikkeling daarvan nou eenmaal geld kost. Aan de andere kant mag het van mij ook best een beetje minder. Er wordt enorm veel winst gemaakt over de ruggen van de patiënten, die er overigens ook niet om hebben gevraagd om ziek te worden.

Lang niet alles hoeft zo enorm veel geld te kosten, want die kosten zijn er inmiddels al lang uit. Mijn vrouw gebruikt bijvoorbeeld een injectie voor haar ziekte van Crohn, en die moet ze om de twee weken spuiten. Deze injecties zijn €750 per stuk en worden niet meer door de zorgverzekeraar vergoedt. Nu vergoedt het ziekenhuis dit, waardoor we niet in de financiële problemen komen, maar liever zou ik zien dat de verzekeraar dit zou vergoeden, er blijf immers zat aan die strijkstok hangen. Er zijn ook zat mensen die nooit iets mankeren en die betalen ook gemiddeld €1800 per jaar. Ik snap die winst wel.

Verpleegkundige vakidioten

Als verpleegkundige moet je wel een vakidioot zijn, om voor een schamele vergoeding zo hard te moeten werken op de meest bizarre tijdstippen. Deze hadden dus naar waarde betaald kunnen worden van het geld dat het ziekenhuis nu kwijt is voor de injecties die niet verzekerd worden. Zorgelijk

Ook vind ik in dit geval dat de overheid meer moet doen voor het zorgpersoneel. De zorg wordt al jaren afgeknepen als je het mij vraagt. In de COVID-periode konden we niet zonder en het zorgpersoneel was uitgeblust. Het leek op een estafette zonder teamgenoten die het stokje over konden pakken. Maar: ze kregen wel een applausje. Lekker boeiend.

Zorgelijk: disRespect voor de zorg

En dan nog de debieltjes die het nodig vinden om zorgpersoneel aan te vallen, terwijl ze er zijn om mensenlevens te redden. Welke losgeslagen dit ooit heeft verzonnen, mogen ze wat mij betreft per direct een nekschot geven. Van de hulpverleners blijf je af. Lijkt me vrij helder. 

Als we nou het volgende afspreken: wij blijven hetzelfde betalen als nu, schaffen het eigen risico af, en het geld dat wordt verdiend wordt niet uitgegeven aan de bonus en het hoogpolige tapijt in het kantoor van de topambtenaar, maar aan de salarisverhoging van de verpleegkundigen en de tasers van de ambulanciers. Deal? 

Leave a Reply