Elvis leeft

Elvis Leeft!

Elvis Leeft! 600 400 Toni

Ik was nog maar twee toen de king overleed. Zijn muziek werd thuis nooit gedraaid en ik had er verder ook niet zoveel mee. Het was in mijn ogen  oud-bollige muziek, en de filmpjes die je dan zag van hem waren veelal in zwart wit. Niet mijn ding. maar Elvis leeft!

Smaak verandert

Je smaak verandert door de jaren heen. Ik kan de Beatles, die bij ons thuis wèl werden gedraaid, nog steeds niet aanhoren, want dat klinkt met een beetje fantasie muf en stoffig. Dat hoort bij die beelden die je weleens op TV ziet, voorzien van zo’n polygoon-achtige stem zoals Philip Bloemendal.

Ik begon de king eigenlijk wel steeds iets meer te waarderen. Ook niet alles, maar wie houdt er nu van alle muziek van een bepaalde artiest? Ik ken er maar weinig. Mijn jeugd kenmerkte zich voornamelijk met the Doors, of Bob Marley, maar ook dáárvan vond ik ook heus niet àlles goed.

Collega met losse heupen

Ik had bij de TU in Delft een collega. Leo. Leo ‘The king’. Deze man is een ware Elvis-fan. En dan niet zo een die weleens een t-shirt aantrekt met een afbeelding van zijn idool, maar iemand die ook gewoon in Graceland geweest is. En soms stond hij midden in de keuken ook weleens van die heupbewegingen te maken. Iets waar Elvis zelf vaak om werd veroordeeld, want in de jaren ’70 waren zulks sexy bewegingen absoluut not done!

Afgelopen week heb ik Leo nog gesproken, ik had hem getagged in een bericht dat hij gewoonweg moest zien, of beter gezegd, luisteren. De echte reden waarom ik deze column schrijf. Ik ben een echt muziekpersoon. Niet dat ik zelf muziek maak, want ik krijg nog geen noot uit een blokfluit, maar ik hou er wel enorm van om naar muziek te luisteren, en stilte om me heen, daar wordt ik soms onrustig van.

Bouke Presley of Elvis Scholten?

Toen ik afgelopen week thuiskwam uit werk, vroeg mijn vrouw me naar een geluidsfragment te luisteren. Ik luisterde en hoorde de stem van Elvis het nummer ‘In the Ghetto’ zingen. Een nummer dat me sowieso al wel iets doet; het draait om de grote verschillen tussen rijk en arm, maar dit bleek alleen Elvis niet te zijn. Ik was verbaasd, en helemaal toen ze me vertelde dat deze zanger uit Nederland kwam. Elvis leeft!

Met alle respect, Elvis heeft heel wat mensen geïnspireerd, denk aan Shakin’ Stevens en de  Nederlandse René Shuman, maar de stem van Bouke Scholten lijkt ècht op die van the King. Met zijn stem en zijn manier van zingen, vind ik het dan ook niet vreemd dat hij op Graceland mocht zingen met de overgebleven bandleden van Elvis.

Inmiddels, met op het moment van schrijven, ruim zevenduizend volgers op instagram en zo’n kleine zeven miljoen op TikTok, kunnen we met recht zeggen dat Elvis nog steeds leeft. Nu niet alleen in gedachten, maar ook in de stem van Bouke, en die komt niet uit Memphis Tennessee, maar gewoon uit Nederland!

Leave a Reply