• Kan ik je helpen met je tekst? Neem even contact met me op, of bel me anders even.

Kroon op het werk

Kroon op het werk

Kroon op het werk 600 400 Toni

Iedereen die voor defensie heeft gewerkt, werkt, maar zeker ook in het burgerleven, heeft weleens van Marco Kroon gehoord. De veteraan, is veelvoudig in het nieuws geweest. Veelal voor zijn heldhaftige optreden in diverse buitenland-missies, zijn Willemsorde, en soms ook vanwege bepaalde gedragingen in de burgermaatschappij. Iedereen heeft er iets over te zeggen, maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Wie is Marco Kroon?

Marco Kroon is op 15 Juli 1970 geboren, op dezelfde dag dat ik jarig ben, in Den Bosch. In 1989 begon hij zijn lange en indrukwekkende carrière bij het Korps Mariniers, een onderdeel waar je niet zomaar terecht komt. Je hebt als marinier een functie waarin hoge eisen worden gesteld als het gaat om mentale en fysieke eigenschappen en je zult over discipline en doorzettingsvermogen moeten beschikken. Maar je moet ook voldoen aan een enorme conditie. Het is dus geen kattepis. 

In 1991 werd hij uitgezonden naar Irak, waarna hij even bivakkeerde op Aruba. In 1993 werd hij uitgezonden naar Cambodja. Hierna stapte hij over van het Korps Mariniers naar de Landmacht en kwam te werken op het 17e Pantserinfanteriebataljon, waarmee hij uiteindelijk ook naar Bosnië vertrok in 1996. na deze missie stapte hij over naar de Korps Commando troepen, waarmee hij in 2000 en 2003 ook nog eens naar Bosnië vertrok. In 2004 vertrok hij nog eens naar Irak en in 2005, 2006 en 2007 werkte hij missies af in Afghanistan.

Ontvoerd, mishandeld en vernederd

In 2018 kwam naar buiten dat hij een wapen had leeg geschoten op een vijand, die hij per toeval tegenkwam. Maar wel een vijand die hem in 2007 ontvoerd, mishandeld, vernederd en zelfs verkracht zou hebben. Wat tot op de dag van vandaag in twijfel wordt getrokken door de sceptici, maar we weten allemaal dat dit soort dingen gewoon gebeuren. Ik vind het wel frappant, is dat als we dit soort dingen zien in een actiefilm, dat we het dan volkomen logisch vinden dat zo’n dader dan bestraft wordt door een Schwarzenegger, Chuck Norris of Jean Claude van Damme, maar dat er in de situatie van Marco Kroon voornamelijk met scheve ogen wordt gekeken. 

Vele gevallen, waar een militair wordt blootgesteld aan allerlei situaties, die -zeker in oorlogsgebieden- mensonterend en volledig inhumaan kunnen zijn, die te vaak leiden tot PTSS. Met andere woorden: als je wordt uitgezonden naar zo’n gebied is het risico op PTSS dus groter. Laat staan als je dus hebt deelgenomen aan zoveel buitenlandse missies, als Marco Kroon heeft gedaan. Dit is echt, en geen Call of Duty. 

kroon op het werk

Marco Kroon heeft wellicht een aantal dingen gedaan in de burgermaatschappij die niet zo slim waren. Maar hij heeft dat ook toegegeven en daar zijn verontschuldigingen voor gemaakt. Dat lijkt me afdoende, want wat velen vergeten is dat Marco Kroon buiten majoor van onze strijdkrachten ook een BN-er is inmiddels. Wie vindt dat er niet verder gekeken kan worden dan de nieuwtjes die voorbij komen op Hart van Nederland of Shownieuws? 

Kijk eens naar hoeveel mensen hij heeft gered door het voortouw te nemen in bijvoorbeeld Afghanistan, of Irak, of Bosnië. Heldendaden waar hij de Willemsorde voor heeft ontvangen. Een prijs dat de hoogste onderscheiding is die je in Nederland kan krijgen. En niet voor niets. 

Respect

Marco Kroon. Heldhaftige militair, die alles over zou hebben voor zijn vaderland. BN-er tegen wil en dank en vooral ook gewoon mens van vlees en bloed die meer heeft meegemaakt dan een gemiddeld mens meemaakt in een heel leven. Net als vele andere veteranen die ons land bijvoorbeeld hebben bevrijd in 1945. 

Hij heeft, ondanks de herbeleving die hij ongetwijfeld heeft moeten doorstaan, meerdere boeken geschreven over zijn ‘avonturen’ tijdens zijn buitenland-missies. Het geeft de burger een inzicht hoe militairen daar de strijd aangaan met de onderdrukker, maar misschien nog wel het meest met zichzelf. En daar kan ik niet anders dan alleen maar respect voor hebben. 

Leave a Reply