Die wijven
Die wijven

Die wijven

0 Shares
0
0
0

‘Die wijven kennen niet voetballen joh.’ Of ‘Het is en blijft tòch een mannensport.’ Het zijn slechts enkele opvattingen die ik de afgelopen weken of zelfs maanden, in de aanloop naar het WK Vrouwenvoetbal, gehoord heb. Het waren woorden vanuit een onmachtspositie denk ik, omdat het Nederlandse mannen-elftal al jaren geen ene flikker meer voorstelt. De leeuwen van Oranje lijken getemd, en kunnen zelfs de kunstjes niet meer terwijl ze ooit de machtigste waren. De leeuwinnen daarentegen, laten even zien hoe het wèl zou moeten…

Die wijven

Die wijven, in tegenstelling tot ons kerels, laten het wel mooi even zien. De Nederlandse voetbalsters rocken het al een tijdje en ook de Nederlandse voetbalsters maken het bij de grote clubs. Stephanie van der Gragt en Lieke Martens spelen bij FC Barcelona, Sari van Veenendaal, Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk voetballen bij Arsenal en Lineth Beerensteyn en Jill Roord bij Bayern München. Het zijn geen kleine clubs en de meesten zijn daar de betere speelsters. Dus de opmerkingen over ‘die wijven’ gaan niet echt op. ‘Die wijven’ geven de heren van oranje gewoon voetbal-les.

En natuurlijk doet het pijn, dat de Nederlandse Voetbalsters het over het algemeen al een aantal jaar beter doen dan het heren-elftal, maar ik denk ook wel dat bij de heren de ego een beetje te veel in de weg zit. We zijn in december 2022 dan wel in de kwartfinales beland, maar de reis naar die kwartfinales toe ? Ik weet het niet hoor, maar het leek wel of het vuur er een beetje uit was bij de mannen. Gevraagd worden voor oranje lijkt een eer maar ik betwijfel weleens of de mannen dat ook echt zo voelen. De vrouwenu voelen dat wel. Het spat er ook gewoon vanaf. 

Kwartfinale

Ook al zijn de Nederlandse voetbalsters in de kwartfinales gestrand tegen uitgerekend Spanje, ze kunnen met een opgeheven hoofd het toernooi verlaten. We hebben de gedoodverfde kampioen Amerika mooi laten zien dat de resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Mooi hoe ‘die wijven’ uit ons klein kikkerlandje met woorden gehakt maakten van de blasé grootheidswaanzin van de Amerikaanse dames. Lineth Beerensteyn reageerde ook snerend op de praatjes van de VS toen ze hoorde dat ze er uit lagen:’Yes! Doei Amerika!’

Spanje is een land waar Nederland vaak tegenaan hikt als het gaat om Europese- of wereldkampioenschappen. Het spel van de Spanjaarden is vaak sneller en vooral vuriger. In dit geval was het Spaanse elftal nog niet eens op volle oorlogssterkte, omdat er heel wat belangrijke voetbalsters hadden bedankt door de interne situatie rond Jorge Vilda, de coach van het Spaanse vrouwenelftal. Maar ook het Nederlandse herenelftal kent de nodige problemen tegen Spanje. Denk maar eens terug aan de WK-finale van 2010. Menig voetballiefhebber krijgt daar nog pijn in de buik van. 

Die mannen

Dat voetbal geen mannensport meer is, of in ieder geval niet meer alleen voor mannen is, is duidelijk geworden. Vrouwen doen mee. En hoe! De vrouwenvoetbalsters hebben posities bij grote clubs en daarmee is ook een afspiegeling gemaakt naar de maatschappij. Vrouwen die achter het aanrecht moeten blijven staan is voorgoed passé, want ook in de top van het bedrijfsleven zie je steeds vaker een vrouw, die heus niet onder doet voor een man. Van een zwakker geslacht zijn ze in ieder geval zeker niet. Ik vind alleen wel dat ze ook als volwaardig moeten worden behandeld.

Kijk bijvoorbeeld naar dit WK; niet alle wedstrijden konden worden uitgezonden, want ‘het budget was niet toereikend’. Sure. Wat een gelul. Het mannen elftal wordt altijd op de voet gevolgd en uitgezonden. Wat is dan het verschil? Ik kijk liever naar voetballende vrouwen dan bijvoorbeeld een nieuwsuur. Aan de kijkcijfers lag het in ieder geval niet. Daarnaast vind ik het ook teleurstellend dat wanneer het Nederlands heren-elftal meedoet aan een toernooi, dat alle straten oranje zijn versierd, maar dat je daar met het vrouwenvoetbal geen reet van ziet. Dat verschil zou er naar mijns inziens niet moeten zijn.

Ik ben trots op ‘die wijven’ van Oranje. Zij hebben Nederland fantastisch op de (voetbal-) kaart gezet! 

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like