Vogelvrij verklaard
Vogelvrij verklaard

Vogelvrij verklaard

0 Shares
0
0
0

Elon Musk heeft Twitter in oktober 2022 gekocht voor een bedrag dat ik -zeg maar- niet iedere dag in mijn broekzak heb zitten. En nu kan je het een vreemde vogel vinden, maar het is allesbehalve een domme jongen. Natuurlijk is Elon heel wat van plan met Twitter,  maar het is een slimme vogel. En Twitter was vast geen impuls aankoop. Elon is niet iemand die zoiets koopt voor de heb. Of heeft hij Twitter nu vogelvrij verklaard? 

Vogelvrij verklaard

Twitter komt van twittering, wat letterlijk tjilpen betekent. Twitter was ook opgezet als een soort Micro-omgeving waar je door middel van een beperkt aantal karakters een bericht kon delen met je sociale achterban. Heel anders dan Facebook en instagram. Twitter ontstond in 2006, twee jaar nadat Mark Zuckerberg begon met ‘the Facebook’. Waar het beiden social media-platforms zijn, verschilden ze al snel als dag en nacht. Twitter en Facebook waren prima naast elkaar omdat umber allebei een ander soort manier had om de doelgroep te bereiken. 

Jack Dorsey (de oprichter van Twitter, nu Twitter) heeft nooit echt de intentie gehad om zich te meten met het Facebook van Zuckerberg. Ze zijn simpelweg te verschillend. Toch is nu het moment aangekomen dat Zuckerberg gebruik lijkt te maken om Twittergebruikers te verleiden om over te stappen naar het nieuwe platform van Zuckerberg. Het heet Threads en is de honderd miljoen geregistreerde gebruikers al gepasseerd, nog binnen de eerste paar dagen na de lancering. Dat lijkt op een flinke punch die zuckerberg uitdeelt aan Elon Musk. Of toch niet? 

Threads

Waar de punch tussen Zuckerberg en Musk via social media eerst nog een grapje leek te zijn, waar de twee grote eindbazen van de sociale imperiums elkaar nog liepen uit te dagen via de kanalen van elkaar, heeft Zuckerberg nu een reden gegeven aan Musk om de ‘bitchfight’ naar een nieuw level te trekken. Meta (voorheen Facebook Inc.) is gestart met threads wat verdacht veel lijkt op het Twitter van Musk. En als de hoogste productbaas van Meta dan ook nog gaat zeggen “Dat ze van creators en publieke figuren horen daybed geïnteresseerd zijn in een platform dat verstandig wordt beheerd en dat ze kùnnen vertrouwen”, leek dat de voorlopig final zucker-punch van Meta.

Threads is dus de nieuwe stap van Meta om de wereld onder de duim van Zuckerberg te krijgen. Mede alleen al omdat de ruim twee miljard gebruikers van instagram, direct toegang hebben tot Threads. Gebaseerd op de ‘Close Friends’ van Instagram, en met het jasje dat verdacht veel lijkt op Twitter, lijkt Twitter ten dode opgeschreven. En dan is nu de vraag: is dat een vloek of een zegen? Vanmorgen werd het nieuws wereldkundig gemaakt, dat Elon Musk Twitter gaat ombouwen tot X. Het lijkt er dus sterk op dat Musk Twitter nooit heeft gekocht, maar het platform. The X marks the spot zeg maar. 

X

Waar Musk de fascinatie vandaan heeft weet ik niet precies, maar als je je betaalbedrijf X noemt, je  een gala op de markt brengt, dat luistert naar type X, je een bedrijf heet dat mensen naar de ruimte brengt dat SpaceX heet en ja, zelfs je zoon X noemt, dan is de volgende stap niet heel gek. Twitter wordt X. Dan nog zou je kunnen denken, oké, leuk nieuw jasje, maar we dronken een glas, deden een plas en alles blijft zoals het was. Oftewel: als je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. En niets is minder waar. Daarom geloof ik heilig in overname met voorbedachte rade. Dit moet al veel langer in de koker hebben gezeten van de grote man achter Tesla. Dat kàn haast niet anders.

Twitter is letterlijk dus vogelvrij verklaard. De iconische vogel moet plaats gaan maken voor een strakke zwart-witte X. Het platform van Twitter hoeft niet gebruikt te worden als een springplank naar een groter iets; dat is het al. Het platform is klaar voor meer dan alleen een rebranding. Het is klaar en gereed om een zogenaamde ‘everything-app’ te worden. Ongeveer zoiets als het Chinese WeChat. WeChat wordt letterlijk gebruikt voor alles in China. Een Uber bellen? WeChat. Bankzaken regelen? WeChat. Een scheiding aanvragen? (Ja echt!) WeChat. Het lijkt erop dat Meta zijn borst na mag gaan maken wanneer Elon Musk zijn volgende project succesvol maakt. Twitter is dus niet vogelvrij verklaard, maar heeft alleen zijn vleugels uitgeslagen. 

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like