Kapsalon
Kapsalon

Kapsalon

0 Shares
0
0
0

Zondag 16 juli 2023 overleed er een kapper in Rotterdam. Dagelijks overlijden er mensen, maar de kapper die overleed, was een grote. Ook vanwege zijn knip-kunsten en vanwege zijn klantenkring waar een aantal BN-ers zich onder mogen scharen, maar ècht wereldberoemd is hij geworden door een door hem bedachte maaltijd, de kapsalon, dat nu letterlijk wereldwijd wordt geserveerd. Nataniël Gomes mocht helaas maar 47 jaar oud worden…

Kapsalon

Naast de kappers zaak van Nataniël Gomes, zit shoarmazaak ‘el Aviva’, waar het personeel van kapsalon ‘Tati’ regelmatig eten bestelde. Terwijl Nataniël gek was op döner, wilde hij weleens iets anders. Hij vroeg aan Dervis Bengü, de eigenaar van ‘el Aviva’ of hij een bakje met patat, kaas, sla en saus kon maken. De kapsalon was geboren. Iedere keer als Nataniël belde om te bestellen, schalde het door de zaak ‘kapsalon!’ En zodoende kwam het gerecht aan zijn naam.

Het personeel van Tati at het op een gegeven moment 2 tot 3 keer per dag en ook de klanten van Nataniël kregen hier lucht van, en bestelden het al snel ook. Toen ging het ècht snel. In no-time was het begrip ‘kapsalon’ in heel Nederland verkrijgbaar. Maar daar bleef het niet bij. Al snel kwamen er journalisten van over de hele wereld om ‘the godfather of kapsalon’ te interviewen. Media uit bijvoorbeeld China, Rusland of de Verenigde Staten wilde allemaal weten hoe het nu precies zat met de Rotterdamse calorieën-bom. Want dàt is het. 

Gerecht van ons allemaal

Tenny Tenzer, een verslaggever van Rijnmond, liet hem ooit een foto zien van een snackbarhouder uit Jakarta, Indonesië. Deze beste man was na het proeven van de kapsalon helemaal verkocht. Nataniël was verbaasd en vond het heel bijzonder. Hij had het wel gehoord uit België, Polen, Amerika, en zelfs in Nepal, waar het een heuse delicatesse schijnt te zijn. Kan je het je voorstellen? Boeddhistische monniken die een authentiek Rotterdamse kapsalon staan te bestellen? En toch gebeurt het! 

Het gaf hem ook wereldwijde bekendheid. Ze kwamen van over de hele wereld om door hem geknipt te worden. Dan gingen ze daarna bij de buurman een èchte kapsalon eten. Het gerecht was zelfs bijna even een ‘wedstrijdje ver-pissen’, toen een Amsterdamse snackbarhouder claimde de èchte kapsalon te verkopen. We weten allemaal beter; de enige èchte kapsalon komt ‘gewoon’ uit Delfshaven. Volgens Nataniël was het ‘een goede reclamestunt voor die meneer’. Kapsalon was volgens Nataniël immers een gerecht van ons allemaal.

Jandino Asporaat

Jandino, bekend van de dino-show, was minstens eens per week in de kapsalon van zijn beste vriend Nataniël. Ze waren echte vrienden.  Nataniël zou deze week nog met Jandino vertrekken naar Thailand. Jandino is gebroken. Zijn hart is stuk door het overlijden van zijn vriend, die hij een vader van heel veel van ons noemt. Hij beschrijft de salon van Nataniël ook niet als een kappers zaak, maar als een plek waar iedereen als familie voelde. 

Het is duidelijk dat Rotterdam niet zomaar een kapper heeft verloren, maar een legendarische ondernemer, die nog ècht wist hoe hij zijn klanten aan hem moest binden. Ik wil via deze column ook iedereen sterkte wensen die deze kanjer kende. En dat zijn er nogal wat. Het moest wel een bijzondere man zijn, als hij zoveel mensen om zich heen verzamelde die Nataniël zagen als vriend of als vader. Nataniël, was naar eigen zeggen een beetje hetzelfde als de kapsalon. Een echte Rotterdamse mix. En als mensen dan vroegen of hij zich een Nederlander of Kaapverdiaan voelde, zei hij:”ik ben een KAASverdiaan. In Rotterdam geboren met mijn roots op de Kaapverdische eilanden.’ Mooie man.

Rust zacht Tati! 

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like