De storm
De storm

De storm

0 Shares
0
0
0

Wie niet heeft doorgehad dat het waaide gisteren, heeft echt onder een steen geleefd. Het is duidelijk dat het een zeer zware storm was met ongekende windstoten, die niet eerder in ons land zijn gemeten in de zomer.  Maar er was ook een storm van kritiek, en die zou je wèl eens gemist kunnen hebben, naast dat het duidelijk is dat sommigen laten zien dat ze zelfs met een orkaan, de wind door de hekken laten waaien. 

Storm van kritiek

Frans Timmermans, de eurocommissaris van Nederland en tevens eerste vicevoorzitter van de commissie von der Leyen, normaliter een behoorlijk slimme kerel, maakte weer een uitglijder. Ik denk dat de weer-deskundigen hun broek hebben volgezeken van het lachen, na wat Frans Timmermans had te melden. Volgens hem was de storm te wijden aan de klimaatveranderingen. Sterker nog: hij weet de tragische dood van een 51-jarige inwoonster van Haarlem, die door storm ‘Poly’ om het leven kwam, aan de klimaatveranderingen. En daar zijn mensen -terecht- boos over. Frans Timmermans mag dan een Polyglot zijn, maar als je dit soort insinuaties maakt en ze vervolgens ook uitspreekt, dan ben je gewoon heel erg dom. 

Dit soort opmerkingen kan je misschien alleen maken als dat wetenschappelijk weerlegd is, en niet omdat je die hele groene lobby een hart onder de riem wilt steken. Want heel eerlijk; dit laat overduidelijk zien hoe de vork in de steel zit: er zijn dus kennelijk leugens nodig om de hele verduurzaming-agenda vooruit te krijgen. Daar moet Frans gedacht hebben: alsnog nu iets roep, dan komt dat vast betrouwbaar over. Nou: niet dus! Meerdere èchte deskundigen van onder andere Weeronline en het KNMI zijn zwaar over hun nek gegaan van deze veronderstelling. En dat zorgde uiteraard voor kritiek. En wie wind zaait… Zal storm oogsten. Dat is gebleken.

KNMI

Ook de KNMI kreeg de spreekwoordelijke wind van voren. Volgens de wetenschappers hebben ze bij de KNMI niet op tijd geschaald op de risicoklasses. Ze hadden veel sneller door moeten schakelen naar code rood. Zeker omdat de tekenen van een storm van dit kaliber als snel zichtbaar waren. Al vrij vroegtijdig in het stadium van de storm zagen ze dat de windsnelheden op tien kilometer hoogte precies de juiste bewegingen maakte om een perfecte storm vorm te geven. Ook is de storm zich gaan ontwikkelen boven de Noordzee, waardoor deze alleen nog maar in kracht toenam. Windsnelheden werden gemeten van 146 km per uur, dat gelijk staat aan windkracht elf, en dat is nagenoeg orkaankracht.

De KNMI maakte hier dus een aardige uitglijder. De storm heeft een schade aan ons land achtergelaten die voor nu tussen de vijftig en de honderd miljoen euro ligt, dus het meteorologisch instituut had dinsdag al code rood mogen geven. Het KNMI baseert de risicoklassen op meerdere modellen, dus het is op z’n minst opmerkelijk dat dit model er niet tussen zat, waardoor het er nu op lijkt dat ze de aankondigingen hebben gezien alsof het een storm in een glas water zou worden. Niets bleek minder waar. 

Paniek

Het liefst zou ik met paniek op de bank willen zitten wanneer er een code geel of oranje wordt afgegeven. De paniek die in Nederland dàn wordt gecreëerd is gewoonweg te grappig voor woorden. En het is ook gelijk een reden voor heel veel bedrijven, om dan vooral dingen niet te doen, zoals ze ze gewend zijn. Ook al zitten ze er bij het KNMI ook vaak gewoon naast. En dan hebben bedrijven als de NS toch weer wat treinen minder laten rijden. Is ook gewoon besparing in de kosten, toch? Laten we eerlijk zijn. Er is altijd wel een reden om treinen níet te laten rijden. En dat gaat ze letterlijk voor de wind.

Ook de PostNL zit er zo in. We hebben al weken mooi weer, en dat is voor de posterijen een reden om de post niet op tijd te bezorgen. Ik snap dat dus niet. Als het sneeuwt, dan vind ik dat een plausibelere reden om vertragingen op te lopen dan wanneer het buiten dertig graden is. Ik weet dat ik dan liever buiten loop dan binnen zit. Geloof me, ik heb ook bij PostNL (Nouja, PTT, maar dat is praktisch hetzelfde) gewerkt en toen was dat ook al zo. Dus waar de vertragingen met warm weer vandaan komt? Geen idee. Nu met de storm kan ik me voorstellen dat bestellers niet naar buiten gaan, maar ook dit wordt minstens een week doorgetrokken, terwijl ze in de tijd van harde concurrentie zouden moeten zeilen wanneer de wind waait. 

Maar ik ben bang dat iedereen de adviezen in de wind slaat. 😉

#storm #franstimmermans #paniek #wind #knmi #klimaatkwestie

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like