Vandalig

0 Shares
0
0
0

Als je dingen van jezelf kapot maakt, dan is dat knap stom, maar dan is het nog van jezelf. Dan kan je alleen jezelf de schuld geven. Maar spullen kapot maken van een ander is stommer. Want je kan dan misschien een beetje stoom afblazen, het geen van een ander is kapot en soms onherstelbaar beschadigd. En dan heb je nog van die acties zoals het kapot maken van monumenten. Das niet stom, maar beestachtig en hufterig. Vandalisme is schandalig. Vandalig dus.

Vandalig

In het Wilhelminabos in Dronten had de KWF een schitterend monument neergezet. Negenenzestig glazen panelen met duizenden namen van mensen die zijn overleden aan deze vreselijke ziekte, stonden daar in het midden van een gedenkbos met vijfentwintigduizend nieuw geplante bomen. Iedere naam die daarin stond gegraveerd was een monumentje op zich. Nabestaanden konden hier in stilte de overledene herdenken. Tot er een aantal debielen besloten dit even te verpesten. Ze hebben in de nacht van zondag op maandag zevenenzestig van deze panelen met een hamer kapotgeslagen.

De nabestaanden zijn in- en in verdrietig en verslagen. Ik vraag me dan alleen hardop af: waarom? Waarom zou je zoiets moois willen vernietigen? In mijn ogen heb je dan geen hart. Geen medeleven. Geen compassie. Het is  het de eerste keer dat er iets van dit monument wordt vernield. In 2006 zijn er twee glazen panelen vernield waar een gedicht in stond gegraveerd. Van deze actie zijn de daders nooit gevonden, en verwacht wordt dat dat nu ook niet gebeurd. Camera’s zouden een oplossing kunnen bieden, maar het is eigenlijk van de zotte dat dat nodig is. 

Fundraiser

Ook de vader van Norbert Dikkeboom stond op dat monument. Hij was verslagen toen hij het monument in deze staat aantrof, en kwam door een gesprek op het idee om via https://kwf.nl een fundraiser te starten, zodat de glazen gedenkplaten kunnen worden vervangen voor nieuwe. De teller staat op het moment van dit schrijven al op € 80.000 euro. De gemeente Dronten legden de eerste € 15.000 eur in. Mocht je willen doneren, dan kan dat via de website van KWF. Alles wat er overblijft komt ten goede van de onderzoeken die deze organisatie financieert dus hoe je het ook went of keert, doneren is voor een goede zaak.

Het liefst zou ik zien dat er camera’s geplaatst worden. Ook al is het van de zotte dat je camera’s meer moet hangen om een eventuele herhaling te voorkomen, maar als die debieltjes nog een keer terug komen, heb je wel alles op beeld en weet je ook in no-time bij wie je de schade kan verhalen, en om te laten weten dat Vandalig gedrag niet wordt getolereerd. Gedrag als dit is een afspiegeling van de maatschappij, en sluit aan op het stuk dat ik al eerder schreef over maatschappij verloedering. Jammer dat de maatschappij zo achteruit holt. En vooral jammer dat mensen geen respect meer hebben. Zelfs niet voor de doden die een strijd hebben gestreden, maar het helaas hebben verloren. 

Gedicht

Kimm Mulder (https://perkamentdichter.nl) heeft een schitterend gedicht geschreven en een post voor de nabestaanden achtergelaten op haar Facebook-pagina. Ik wilde haar gedicht ook hier even met jullie delen:

Wilhelminabos

Harten breken onder namen
Stukgeslagen op de grond
Glassplinters vol met duizend vragen
Leegte waar jouw naam nog stond
Een plek voor liefdevol herdenken 
Een boom, een traan, ons hart, jouw naam
Een plek waar jij met zoveel namen
Weer glasgedragen op zult staan.
Heel veel sterkte allemaal.

 

#vandalisme #kanker #schandalig #KWF #wilhelminabos #gedicht

0 Shares

Geef een reactie

You May Also Like